VIDEO // Afacerea Caravita: Cum arată Ion Rusu, nașul lui Vlad Filat, după trei ani de închisoare

Julieta Savitchi
14/09/2018
Anticoruptie.md

Cu două luni înainte de ispășirea pedepsei, Ion Rusu, ex-administrator al firmei „Caravita”, naşul de cununie şi cumnatul fostului premier Vlad Filat, a primit șansa de a fi eliberat înainte de termen. Curtea de Apel Chișinău a admis joi recursul avocatului lui Ion Rusu, anulând decizia instanței de fond, prin care i-a fost respinsă eliberarea înainte de termen.

Ion Rusu își ispășește pedeapsa în Penitenciarul-spital nr.16 din Pruncul, având grijă de cartoteca deținuților și bibliotecă. Administrația închisorii a înaintat la începutul lui februarie curent un demers în instanța de judecată, cerând înlocuirea termenului pe care îl are de ispășit Rusu cu o pedeapsă mai blândă. 

Observat ieri, 13 septembrie, de reporterul Anticorupție la Curtea de Apel Chișinău, el a încercat să se dea drept altă persoană.  

Avocata sa, Cristina Bancu, a solicitat în instanța de judecată înlocuirea termenului de condamnare rămas cu o amendă, însă judecătorul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins la 5 iunie 2018 demersul.

Decizia fost argumentată prin faptul că Ion Rusu nu a reparat prejudiciul cauzat prin infracțiune în valoare de 2.793.229 de euro (52.182.266 de lei), invocând lipsa mijloacelor bănești. 

Curtea de Apel a decis transmiterea dosarului la rejudecare în instanța de fond, dar nu se știe dacă se va reuși adoptarea unei noi decizii, deoarece la 15 noiembrie 2018 expiră teremenul de detenție la care a fost condamnat fostul om de afaceri.

Ion Rusu a fost reținut la 15 iulie 2015, iar la 6 noiembrie același an, după ce și-a recunoscut vina, a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul spălării de bani de la Banca de Economii (BEM).

Magistraţii au recunoscut BEM drept parte vătămată şi au admis cererea privind încasarea de la companiile lui Ion Rusu a mijloacelor financiare în mărime de  2.793.229 de euro în beneficiul instituţiei. 

Sentinţa a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău, iar Curtea Supremă de Justiție i-a micșorat pedeapsa până la trei ani și patru luni.

Pentru recuperarea unei părţi a prejudiciului, oamenii legii au aplicat sechestre pe bunurile mobile şi imobile, conturile bancare, terenurile agricole etc., care aparţin persoanelor învinuite în acest dosar şi unor companii implicate în fraudele financiar-bancare.

 

Julieta Savitchi
14/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii