VIDEO // Cum s-a desfășurat concursul pentru funcția de director al celui mai mare spital din țară

Julieta Savițchi
08/07/2020
Foto: CIJM

Candidatul la funcția de director al Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga, Andrei Uncuța, l-a depășit pe contracandidatul său, medicul Aureliu Bodiu, cu aproape trei puncte. Uncuța a acumulat 28,59 de puncte, față de 25,32 de puncte pe care le-a adunat Bodiu. Cu toate acestea, mai multe voci susțin că acest concurs ar putea fi anulat pe motiv că funcția de director al SCR nu ar fi vacantă.

Cei doi candidați au fost testați la patru probe, una dintre ele fiind prezentarea planului de management al instituției în fața membrilor comisiei. O altă probă a fost proba interviului.

Câștigătorul concursului, Andrei Uncuța, care anterior a deținut mai multe funcții manageriale în diferite instituții medico-sanitare, ultima fiind cea de director interimar al SCR, a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că nu a fost favorizat de guvernare la acest concurs. „Nu sunt membru de partid. Sunt un profesionist. Cândva demult, am făcut parte din echipa PLDM”, a precizat Uncuța.

Și contracandidatul său, Aureliu Bodiu, șeful secției de neurochirurgie din cadrul SCR, a declarat că nu are aparteneță politică: „Când stai aproape în fiecare zi până la unu de noapte în sala de operație, nu-ți mai este a politică”.

Ambii candidați au recunoscut că există corupție în sistemul medical, dar că e vorba de cazuri sporadice.

După anunțarea rezultatelor concursului, Aureliu Bodiu a dat de înțeles că ar putea contesta rezultatele concursului. „Până la etapa discuțiilor concursul a decurs așa cum trebuia să decurgă. Dar mai departe nu am văzut. Am niște gânduri, dar nu mă grabesc să iau o decizie. După 22 de ani de muncă în sistem, cunoscând subtilitățile, consider că merită de mai încercat”, a precizat Bodiu.

La concurs a asistat, în calitate de observator, fosta ministră a Sănătății, deputata Ruxanda Glavan. „Procedurile nu au fost încălcate. Am dubii în privința legalității acestui concurs, deoarece destituirea fostului director a fost una ilegală. Procedura de demitere a lui trebuia încetată odată cu încetarea stării de situație excepțională. Astăzi am văzut doi candidați bine pregătiți. Eu am dubiile mele personale cu privire la obiectivitatea cu care au fost evaluate proiectele manageriale. Dar principalul, trebuie să se expună juriștii dacă această funcție este vacantă și cât de legal este acest concurs”, a declarat deputata.

Anatol Ciubotaru, fostul director al SCR, demis la finele lunii martie, a declarat că nu recunoaște acest concurs, deoarece demiterea sa a încetat odată că starea de urgență. El a depus o cerere în instanță privind reluarea funcției. „Curtea Constituțională a stabilit că deciziile Comisiei situații excepționale au avut un caracter temporar. La fel ca și demiterea mea. Eu am fost numit în funcție prin ordinul Ministerului, după ce am câștigat concursul și nu există un ordin semnat de ministrul Sănătății privind demiterea mea. Trebuie să-mi duc mandatul până la capăt. Conducerea Ministerului Sănătății cunoaște despre acest proces, urma să se expună în instanță, dar s-au grăbit să desfășoare concursul. Cred că sunt anumite interese pentru a-l menține pe Uncuța în funcția respectivă”, a spus Ciubotaru.

Uncuța a fost numit interimar după demiterea din funcție, la finele lunii martie, a lui Anatol Ciubotaru. Decizia de demitere a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce Ciubotaru a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19. Premierul Chicu a declarat în fața presei că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”.

Cardiochirurgul Anatol Ciubotaru a aflat despre demiterea sa din funcția de director al Spitalului Clinic Republican de la cunoscuți, după ce premierul Ion Chicu a făcut public anunțul în fața camerelor. Cu câteva ore înainte de a fi demis Ciubotaru, instituția pe care o conducea a fost supusă verificărilor de către inspectorii financiari. Mai mulți medici de la SCR susțin că Ciubotaru a fost demis pentru că „ar fi deranjat” guvernarea. 

Câțiva medici de la SCR ne-au comunicat, solicitând anonimatul, că profesorul Ciubotaru a întreprins mai multe măsuri pentru a-și proteja subalternii, fapt care nu le-ar fi convenit autorităților. Mai mult, Anatol Ciubotaru a venit și cu inițiative privind tratamentul și combaterea epidemiei de Covid – 19. Ciubotaru a contestat în instanță decizia Comisiei de a-l demite, dar a pierdut procesul.

Julieta Savițchi
08/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii