Vlad Filat se plânge de modul în care este tratat în penitenciar

Anticoruptie.md
28/11/2015
Foto: Fragment din scrisoarea lui Vlad Filat // Facebook

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, aflat în arest preventiv la Penitenciarul numărul 13 din Chişinău, se plânge de modul în care este tratat în închisoare. Soţia sa, jurnalista Angela Gonţa, a publicat pe reţelele de socializare un fragment dintr-o scrisoare trimisă de Filat, în care politicianul susţine că de curând a fost mutat la subsol, "în condiţii de mizerie absolută". Mai mult, el intenţionează să scrie, săptămâna viitoare, un testament. 

 "În timp ce un alt învinuit în cazul BEM îşi petrece vacanţele în Cipru, Vlad Filat este umilit zi de zi, în speranţa că va ceda psihic. Mă întreb iar: de ce să-i faci asta unui om împotriva căruia procurorii susţin că au probe suficiente să-l trimită în instanţă?", comentează Gonţa în postarea sa pe Facebook. 

Ea spune că cele două celule, în care liderul PLDM a stat anterior, au fost reparate din ajutorul oferit de rude şi se arată nedumerită de motivele invocate de reprezentanţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare pentru a  fi mutat la subsol.

"Întâmplător sau nu, «panele de curent» din penitenciar au loc în timp ce sunt anunţate noi termene privind constituirea guvernului. Nu este exclus ca generatorul de energie electrică de la Penitenciarul nr. 13 să fie alimentat cu electricitate de la sediul unui partid care şi-a asumat să lupte cu corupţia, iar ca să fie şi mai convingători, cum Vlad Filat a ajuns la izolatorul numărul 13, penitenciarul s-a ales repede, repede cu un şef nou. Să fie oare iar vorba despre coincidenţe?", se mai întreabă jurnalista. 

Vlad Filat a ajuns în arestul poliţiei pe 15 octombrie, când Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în Parlament ca acestuia să-i fie ridicată imunitatea parlamentară pentru că ar fi implicat direct în fraudele din sistemul financiar-bancar, ce au afectat economia Republicii Moldova. La 18 octombrie, Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a decis, la solicitarea procurorilor, să-l plaseze pe Vlad Filat în arest pentru 30 de zile, iar Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia. La 11 noiembrie, după mai bine de trei ore de deliberări, judecătorul de instrucție Ghenadie Pavliuc de la aceeaşi instanţă de fond a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare, decizie menţinută ulterior şi de Curtea de Apel Chişinău

Anticoruptie.md
28/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii