Vlad Filat rămâne în arest

Mariana Colun
18/11/2015
Foto: Vlad Filat, adus în sala de judecată // Anticoruptie.md

Liberal-democratul Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, rămâne în arest. Curtea de Apel Chișinău a luat decizia miercuri, 18 noiembrie, după ce avocații politicianului au contestat hotărârea instanței de fond, prin care a fost prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare al fostului premier.

Imediat după pronunțarea deciziei, avocatul lui Filat, Igor Popa, a declarat că Moldova va mai pierde un proces la CEDO. „Noi am spus că nu există probe care să justifice acea bănuială rezonabilă. Mai mult ca atât, nu există elemente noi sau aceste pseudoprobe nu conțin indicii probatorii că Vlad Filat ar fi săvârșit aceste fapte. Arestul preventiv este o măsură exceptioanală. Regula principală este libertatea persoanei. Am explicat și Colegiului Penal că nu se justifică menținerea în arest. Arestul la domiciuliu oferă aceleași garanții. Este o greșeală majoră să menții în arest o persoană, pentru care nu sunt probe. Oricum Moldova va pierde la CEDO acest proces cu Filat. Și statul va avea de pierdut”, a conchis avocatul.

Vlad Filat a fost prezent la ședința de judecată, dar nu a putut face declarații în fața presei, fiindu-i interzis de procurorul Adriana Bețișor. Aceasta a motivat decizia prin dorința de a nu fi prejudiciat mersul anchetei.

Avocații lui Vlad Filat au cerut recuzarea întregului complet de judecători, pe motiv că unul dintre aceștia, Iurie Iordan, ar fi fost coleg de facultate cu Filat, ceea ce ar putea afecta imparțialitatea acestui proces. Cererea de recuzare a fost respinsă.

Tot astăzi, cu câteva ore înainte de pronunțarea deciziei Curţii de Apel, jurnalista Angela Gonța, soția liberal-democratului Vlad Filat, a scris pe o rețea de socializare că anchetatorii i-au întors câteva probe din dosarul acestuia. Totodată, ea s-a arată mirată că soţul ei rămâne încă în arest, în timp ce alţii sunt în libertate, chiar dacă ar putea influenţa martori, aşa cum invocă procurorii în cazul lui Filat. Ea se referă la Ilan Şor, care, pe lângă faptul că participă la evenimente la care se poate întâlni cu persoane importante, ar putea părăsi şi ţara, pentru că ar avea cetăţenie israeliană și avion personal.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie, după ce Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut în Parlament ca acestuia să-i fie ridicată imunitatea parlamentară pentru că ar fi implicat direct în fraudele din sistemul financiar-bancar, ce au afectat economia Republicii Moldova. 

La 18 octombrie, Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a decis, la solicitarea procurorilor, să-l plaseze pe Vlad Filat în arest pentru 30 de zile.  ​

O zi mai târziu, la 19 octombrie, deputații liberal-democrați au depus o sesizare la Curtea Constituţională în care cereau să se verifice dacă ridicarea imunităţii lui Filat a fost constituțională. Parlamentarii cereau și suspendarea hotărârii până la examinarea în fond a cauzei.​

Vineri, 23 octombrie, Curtea de Apel a decis să mențină mandatul de arestare pentru 30 de zile pe numele liberal-democratului.

Ulterior, Procurorii Anticorupţie au pus sechestru pe pachete de acţiuni de la companii din Republica Moldova şi de peste hotare şi pe imobile deţinute de Vlad Filat.

La 11 noiembrie, după mai bine de trei ore de deliberări, judecătorul de instrucție Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria sectorului Buiucani a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare pe numele fostului prim-ministru Vlad Filat. Termenul expiră la 14 decembrie. 

Marți, 17 noiembrie, Curtea Constituțională a respins sesizarea deputaților PLDM privind neregulile admise atunci când lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. Potrivit Curții, hotărârea Parlamentului se încadrează în limitele Constituției.

Mariana Colun
18/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii