Zi decisivă pentru asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică

Ilie Gulca
31/05/2022
Centrala Termoelectrică Moldovenească

Marți, expiră contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova atât cu Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres), care furnizează 70% din curentul necesar, cât și cu compania ucraineană Ukrhydroenergo. Autoritățile moldovenești nu au reușit încă să rezolve problema achiziției de energie electrică pentru termen lung.

La sfârșitul lunii aprilie curent, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Moldgres, la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Pe 11 mai, SA Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric de asemenea pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhydroenergo, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie.

Operatorul ucrainean a livrat energie din data de 12 mai. „Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

Astfel, pentru luna mai, prețul mediu estimat al electricității a fost de 66,7 USD; iar tariful în facturi pentru luna mai a rămas neschimbat.

În cazul în care Moldgres nu va putea să livreze energie electrică, a continuat ministrul, producătorii din Ucraina ar putea să înlocuiască energia produsă de Mgres, inclusiv cele 30% pentru a acoperi întregul necesar de energie electrică.

„Prețul de pe piața din Ucraina pentru energie electrică era de 63,5 dolari pentru un MWh, mai mic decât cel propus de Mgres. Noi continuăm discuțiile cu partenerii din Ucraina, până vineri, sperăm să avem mai multe răspunsuri”, a mai relatat oficialul.

În același timp, ministrul a mai spus că în România, prețurile la energia electrică sunt mult mai mari, ieri acestea au alcătuit 241 de euro pentru un MWh.

Ilie Gulca
31/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii