Judecarea dosarului privind licitațiile trucate în medicină bate pasul pe loc

Mariana Colun
20/07/2016
Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, reținut de ofițerii CNA. Foto: jc.md

La opt luni de când a fost expediat în instanță, dosarul licitațiilor trucate în medicină, prin care statul ar fi fost prejudiciat cu 150 de milioane de lei, se află încă la etapa preliminară. Între timp, 16 inculpați, reținuți în aprilie 2015, din totalul de 30 de persoane învinuite, sunt cercetați sub control judiciar. Avocații au solicitat să fie anulată măsura preventivă, instanța a respins însă recursul apărării. 

„Prima instanță a respins solicitarea apărării de a fi anulată măsura preventivă sub forma controlului judiciar, iar avocații au contestat încă în luna mai curent decizia respectivă la Curtea de Apel. Recursul a fost examinat de magistrații Curții de Apel abia acum o săptămână. Recursurile au fost respinse ca inadmisibile și de această instanță. Urmează ca în luna august să ne întrunim și să continuăm examinarea cauzei în ședință preliminară”, a declarat procurorul Anticorupție Dorin Compan. 

Întrebat de ce este tergiversată examinarea uneia dintre cele mai importante cauze penale din domeniul Sănătății, procurorul a declarat că acesta este cel mai anevoios dosar din Republica Moldova. „30 de inculpați nu au fost deocamdată în niciun dosar penal. Dacă cineva se îmbolnăvește, instanța e obligată să amâne ședința de judecată, pentru a nu îngrădi dreptul la apărare a persoanelor învinuite. Până acum au fost examinate cererile avocaților. Deocamdată nu a fost audiat niciun inculpat. Noi lucrăm, nu stăm pe loc, dar aceasta e situația. Nu putem să urgentăm sau să limităm cuiva anumite drepturi în ce privește apărarea”, a comentat Dorin Compan.

În același timp, dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost conexat la un alt dosar penal, deschis în septembrie 2015 pe numele lui Tudor Ceaicovschi, director al Global Biomarketing Group Moldova, reprezentantul celui mai mare importator de dispozitive medicale din ţară.

Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată la mijlocul lunii noiembrie 2015. Printre cele 30 de persoane învinuite este şi fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, învinuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor pe când conducea ministerul, mai mulţi şefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţii şi directori adjuncți ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, precum şi omul de afaceri Tudor Ceaicovschi​. Inculpaţii sunt acuzaţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, neglijenţă, corupere activă, escrocherie, eschivare de la plata taxelor vamale şi fals în declaraţii.

Procurorii au acumulat probe care, potrivit lor, ar demonstra că multe licitaţii de cumpărare a echipamentelor şi consumabilelor medicale au fost aranjate, fapt ce a cauzat statului prejudicii în proporţii deosebit de mari, estimate la peste 150 de milioane de lei. Pentru recuperarea acestuia, procurorii au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile învinuiţilor, inclusiv pe conturile bancare, automobilele, terenurile şi casele acestora.

Oamenii legii au stabilit că trucarea a avut loc prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici ai utilajului care urma să fie cumpărat de instituţiile medicale, identici cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării, în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

Dosarul a fost pornit pe 8 aprilie 2015, când, după circa 70 de percheziţii la domiciliile, în automobilele şi birourile celor vizaţi, 16 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar alte cinci persoane au fost audiate. Investigaţiile au început pe 6 noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) s-au autosesizat în cazul mai multor ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice. 

Mariana Colun
20/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii