CNA a oferit detalii despre dosarul achiziţiilor din Sănătate cu 21 de bănuiţi

Victoria Dodon
08/04/2015
Foto: ms.gov.md

16 persoane au fost reţinute în total miercuri, 8 aprilie, de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru 72 de ore şi alte cinci au fost audiate în cadrul unui dosar privind trucarea licitaţiilor pentru procurarea echipamentelor medicale. Foşti şi actuali şefi de instituţii de stat, printre care şi ex-ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, luare şi dare de mită.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, şeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, investigaţiile au demarat pe 6 noiembrie 2014, atunci când ofiţerii Centrului s-au autosesizat în cazul mai multor ilegalităţi admise la achiziţia utilajului şi echipamentului medical de către mai multe instituţii medico-sanitare publice. Conform informaţiei iniţiale, reprezentanţii a două companii, lideri la livrarea echipamentului medical, ofereau 5-10% din valoarea licitaţiei cu scopul de a le câştiga.

De la pornirea urmării penale şi până în prezent s-au depistat mai multe cazuri de trucare a licitaţiilor, care au constat, bunăoară, în aranjarea caietelor de sarcini şi a parametrilor tehnici potriviţi unor anumiţi agenţi economici.

Mai mult, au existat cazuri în care agentul economic care câştiga licitaţia întocmea răspunsuri la contestaţiile celor care nu câştigau. În baza probelor acumulate, ofiţerii de urmărire penală şi procurorii au reuşit să adune circa 1.000 de pagini de stenograme a convorbirilor telefonice interceptate.

Zumbreanu a precizat că, în total, la dosarul de faţă au fost conexate alte 15 cauze penale pe fapte de depăşire a atribuţiilor de serviciu, dar şi de luare de mită. În prezent sunt verificate circa 20 de licitaţii valoarea totală a cărora depăşeşte 200 de milioane de lei.

După 69 de percheziţii care au avut loc la domiciliile, în automobilele şi birourile celor vizaţi, 16 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, inclusiv ex-ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. Fostul demnitar este bănuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor în perioada când se afla în fruntea ministerului.

Printre cei reţinuţi sunt şi şefii Spitalului de Urgenţă – Gheorghe Ciobanu, Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale – Alexandru Coman, Institutului de Cardiologie – Vitalie Moscalu, Institutului Oncologic – Victor Cernat, Centrului Republican de Diagnostică Medicală – Andrei Testimiţanu, dar şi un vicedirector de la Departamentul Instituţii Penitenciare – Serghei Ţurcanu.

Victoria Dodon
08/04/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii