Judecătorii din dosarul „Spălătoria rusească”, mutați la Penitenciarul 13. Expert: „Viața lor este în pericol”

Mariana Rață
18/11/2016
sursa foto: Ziarul Național

Mai mulți judecători învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească” au fost mutați zilele trecute din izolatorul CNA în Penitenciarul nr. 13. Avocații magistraților susțin că nu cunosc motivele pentru care clienții lor au fost transferați și consideră decizia ilegală pentru că în deciziile judecătorilor de instrucție scrie clar că arestarea preventivă trebuie să aibă loc în izolatorul CNA. Experții critică dur transferul, precizând că viața acestor judecători la Penitenciarul 13 este în pericol.

Acum o săptămână, o bună parte din cei 16 judecători arestați și cercetați penal pentru emiterea unor ordonanțe judecătorești prin care au permis trecerea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, bani care au ajuns pe conturile unor companii off-shore, au fost transferați din izolatorul Centrului Național Anticorupție în Penitenciarul 13 din Capitală. Gheorghe Ulianovschi, avocatul a doi dintre magistrații transferați, susține că nu cunoaște motivele pentru care aceștia au fost mutați. „Nu am fost informați prealabil. Nu știm cine a luat decizia. Am auzit că vor să facă nu știu ce acțiuni sanitare. În încheierea judecătorească prin care a fost admis demersul procurorilor de prelungire a arestului scrie clar că aceștia trebuie să fie ținuți în izolatorul CNA. Acum judecătorii scriu plângeri la șeful penitenciarului. Judecătorul Gubenco este clientul meu. Instanța de judecată chiar săptămâna trecută a emis o hotărâre în cazul lui în care scrie clar că el trebuie să fie deținut în izolatorul CNA”, a declarat Ulianovschi pentru portalul Anticoruptie.md.

Întrebat despre condițiile în care sunt deținuți judecătorii la Penitenciarul 13, avocatul ne-a declarat că clienții lui nu s-au plâns de nimic, dar zilele trecute a auzit-o pe magistrata Liliana Andriaș, care de asemenea se regăsește printre judecătorii transferați la acest penitenciar, că spunea că nu le-au fost create condiții minime. „Nu i-au asigurat măcar cu lenjerie de pat. Nu există condiții de a fi deținuți. Nu știm dacă se află în contact cu restul deținuților. Ei totuși sunt judecători, nu poți să îi pui într-un penitenciar cu recidiviști”, a precizat Ulianovschi.    

Și Victor Munteanu, director de program la Fundația Soros-Moldova, a criticat dur decizia de transferare a magistraților. „Lupta cu corupția n-are nimic în comun cu reglarea de conturi de tip mafiot cu mâinile justiției. Riscați să vă prindeți într-o horă din care nu ieșiți decât cu picioarele înainte. Judecătorii învinuiți în dosarul „Spălătoria rusească”, sunt ținuți în arest nu la CNA, dar în Penitenciarul nr. 13, alături de criminali notorii. Înțelegeți că viața lor este în pericol, înțelegeți că acest lucru este inacceptabil, înțelegeți că probele pe acest dosar sunt fire de praf pe vânt - și totuși, i-ați trimis în arest la Penitenciarul 13. De ce nu sub control judiciar, de ce nu în arest la domiciliu, ca pe domnul primar de la Orhei, Șor, bunăoară? Unul din judecătorii învinuți, Iurie Țurcan, a decedat miercuri. Toți ați știut că suferă de ciroză în stadiu terminal. Totuși, acest om a stat închis vreo lună, dacă nu mai bine. Unde putea să fugă Țurcan din arest la domiciliu?! De ce a fost Țurcan reținut și ulterior arestat, în timp ce era un muribund? Voi știați acest lucru, dar l-ați trecut cu vederea. E mai ușor așa, nu?! O să spuneți că ulterior a fost eliberat sub control judiciar. Eu vă întreb de ce l-ați închis, înainte de a-l elibera? De ce nu l-ați trimis în arest la domicilu din prima?”, scrie Victor Munteanu într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, judecătorii, procurorii și polițiștii nu trebuie să stea în arest alături și împreună cu persoane pe care le-au urmărit penal, le-au condamnat. „Legea nu vă permite să faceți asta, până nu vă asigurați că securitatea lor va fi pe deplin asigurată și ei vor fi deținuți separat, fără posibilitatea de contact cu alți deținuți. Penitenciarul 13 nu permite asta, iar presiunea pe judecătorii și polițiștii deținuți, dar și pe administrația penitenciară, este imensă. N-aveți dreptul moral să trimiteți pe nimeni în arest în Penitenciarul 13 din moment ce sunteți conștienți că detenția acolo echivalează cu tortura, tratament inuman și degradant. Mai slăbiți-ne cu „intima dvs. convingere” și argumentați clar, în orice limbă vreți, ceea ce decideți în privința unui om. Justiția nu este despre a decide spre da sau ba. Justița este să argumentezi pe întelesul tuturor cum ai ajuns la da sau ba. Înțelegeți?!”, scrie juristul.

Contactat telefonic, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a confirmat că o parte dintre judecătorii aflați în arest preventiv în dosarul „Spălătoria rusească” au fost transferați la Penitenciarul 13. „Decizia a fost luată de administrația Centrului Național Anticorupție din lipsă de spațiu. Urmau să aibă loc noi rețineri și nu aveau spațiu. Dar, în principiu, Penitenciarul 13 este pentru cei aflați în arest preventiv. Acolo sunt deținuți câțiva condamnați, dar asta pentru întreținerea instituției, pentru ca ei să ajute la lucrări de întreținere. Știm că judecătorii de instrucție au indicat în încheieri că acești magistrați trebuie să se afle în izolator, dar...”, ne-a răspuns Morari. Procurorul a precizat că judecătorii nu se află, la Penitenciarul 13, în contact cu alți deținuți.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu,susține că în astfel de cazuri trebuie să se țină cont de ceea ce este prevăzut în încheierea de judecată. Iar dacă în încheiere scrie că acești judecători trebuie să se afle în arest la izolatorul CNA, acest lucru trebuie respectat. „Judecătorii trebuie să fie ținuți separat de alte persoane. Chiar și în cadrul izolatorului CNA ei trebuie să stea în spații sperate, securizate. În plus, să nu uităm că ei beneficiază de prezumpția nevinovăției”, a declarat Micu.

16 actuali și foști magistrați au fost reținuți pe 20 septembrie fiind acuzați de implicare în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă, prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. De atunci, magistrații se află în arest.

Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că, în perioada anilor 2010 - 2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. Din schemă au făcut parte cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

Schema moldovenească de legalizare a miliardelor de dolari provenite din Rusia funcționa în felul următor: în baza solicitărilor unor firme off-shore din Marea Britanie, Belize, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau Scoția, magistrații din R. Moldova obligau firme rusești, dar și cetățeni moldoveni să le întoarcă datorii de sute de milioane de dolari. În schemă s-au pomenit implicați și 23 de cetățeni ai Republicii Moldova, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari.

Mariana Rață
18/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii