Circumscripția nr. 23, Chișinău, Botanica: Cine sunt și ce averi declară cei cinci candidați

Mariana Colun
14/02/2019
Foto: captură cec.md

În circumscripția nr. 23, Chișinău, s-au înscris în lupta pentru un fotoliu în Parlament cinci concurenți electorali: Valentina Rotaru (PDM), Oleg Lipskii (PSRM), Petru Jardan (Partidul Șor), Vasile Grădinaru (blocul electoral ACUM) și Sergiu Biriucov (candidat independent).

Valentina Rotaru. Foto: gov.md

Valentina Rotaru, candidata Partidului Democrat la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 23, este deputată în Parlament din martie 2016. Anterior, timp de aproape opt luni a deținut funcția de viceministră a Sănătății. Până la numirea în funcția de ministră-adjunctă a Sănătății, Valentina Rotaru a activat în calitate de medic-șef la Spitalul Clinic Central „Calea Ferată din Moldova” și șefă a secției Nefrologie Pediatrică a Institutului Mamei și Copilului. De asemenea, a fost membră a Comisiei Nefrologie Pediatrică a Ministerului Sănătății. Pe parcursul anilor a obținut calificările de asistentă medicală, medic pediatru și specialistă în Managementul Sanitar. A prezentat o emisiune de sănătate la postul național de televiziune. Valentina Rotaru este co-autoare a 22 de proiecte legislative, dintre care 11 au fost adoptate, unul respins, iar restul se află în proces de examinare. 

Într-un articol din octombrie 2015, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Valentina Rotaru are afaceri în domeniul sănătății. Dânsa a co-fondat în 2012 firma Santel-M SRL, specializată în acordarea asistenței medicale, companie înregistrată la domiciliul democratei. Potrivit datelor oficiale, în acel moment, deși deținea funcția de viceministră, ea continua să figureze drept administratoare a fimei, asta în situația în care funcția de viceministră este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), Valentina Rotaru a indicat venituri de 506 mii de lei din salariul său și al soțului, indemnizații și venituri din vânzarea unui automobil. Ea a mai trecut pe hârtie un teren intravilan, o casă de locuit de 85,1 metri pătrați, evaluată la 549 de mii de lei, și un garaj. Anul trecut democrata a luat în leasing o Toyota RAV4, estimată la peste 22 de mii de euro.

Oleg Lipskii. Foto: Facebook.com

Următorul în buletinul de vot este socialistul Oleg Lipskii, deputat în Parlament și vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova. Socialistul este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție, se arată într-un amplu articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Oleg Lipskii este membru al Partidului Socialiștilor practic de la fondarea formațiunii. În cadrul PSRM, el este membru al Comitetului executiv și al Consiliului Republican. Din noiembrie 2015, este și președinte al Organizației teritoriale Chișinău a PSRM. Înainte de a deveni deputat a activat în calitate de director la câteva companii din sfera transporturilor auto. 

La 13 noiembrie 2014 Oleg Lipskii a donat în fondul electoral al PSRM 90,5 mii de lei, adică aproximativ jumătate din veniturile pe care le-a declarat în 2012-2013La alegerile prezidențiale din 2016, tot el a făcut două donații în valoare totală de 75,5 mii de lei, sau aproape jumătate din tot venitul său pentru anul 2016. Precizăm că tot în 2016, Lipskii a procurat un automobil de 57.645 de lei. La alegerile locale noi din 2018, Lipskii a mai donat 12.900 de lei.

În ultimii ani, Lipskii a promovat sau încearcă să promoveze în Parlament o serie de modificări legislative care ar favoriza transportatorii de mărfuri și pasageri, chiar dacă expertizele CNA pe aceste proiecte au identificat vulnerabilități și riscuri de corupție sau de încălcare a drepturilor omului și securității persoanelor. Lipskii este vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport.

Avizul CNA identifică factori de risc de corupție în proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului transporturilor rutiere (art.6, 11, 27, ș.a.), elaborat de Lipskii și contrasemnat de mai mulți deputați socialiști. Documentul propune simplificarea procedurilor de obținere și prelungire a licenței de transport contra cost a mărfurilor și pasagerilor și eliminarea prevederii legale din Codul transporturilor rutiere care interzice utilizarea vehiculelor reutilate în transportarea pasagerilor. Potrivit expertizei CNA, aceste modificări provoacă riscuri de abuzuri și de corupție. Precizăm că Lipskii este acționar în mai multe companii de transport a mărfurilor și pasagerilor. Proiectul de lege a fost adoptat. Despre alte inițiative legislative citiți aici.

Oleg Lipskii a indicat pentru ultimii doi ani încasări în mărime de 522 de mii de lei din salariul său și al soției, indemnizații și locațiunea tehnicii de calcul și a automobilelor. În același timp, Lipskii s-a ales și cu o moștenire generoasă în 2018 - el a obţinut jumătate dintr-un apartament, dintr-un garaj și dintr-un autoturism, precum și 23% din acțiunile SA Neptun. Valoarea totală a moștenirii se cifrează la 484 de mii de lei. În afară de imobilele moștenite, Lipskii a mai raportat un apartament și un garaj. Pe lângă automobilul moștenit, socialistul a mai trecut pe hârtie un Chevrolet cumpărat în 2016 cu 57 de mii de lei, un Volkswagen procurat ăn 2010 cu 30 de mii de lei și un Ravon Nexia 3, achiziționat în 2017 cu circa 140 de mii de lei.

Petru Jardan. Foto: Facebook.com

Petru Jardan, director general al companiei Avia Invest, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, este candidatul Partidului Șor la funcția de deputat în circumscripția nr. 23 Chișinău, Botanica și se regăsește în buletinul de vot pe poziția a treia. 

Până în 2018, Petru Jardan nu a fost implicat oficial în politică. Înainte de a se implica în politică, Petru Jardan s-a aflat în cercul de apropiați ai primarului de Orhei, Ilan Șor. Acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al clubului de fotbal „Milsami” Orhei, patronat de Ilan Șor, iar ulterior, în 2012, a fost numit director al „Aeroportului Internațional Chișinău” printr-un ordin semnat de Tudor Copaci, directorului Agenției Proprietății Publice. În 2013, Aeroportul a fost concesionat companiei Avia Invest, iar Jardan, la scurt timp, a fost numit director general al acestei companii, funcție pe care o deține și astăzi, se precizează în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat. Ilan Șor, președintele Partidului Șor, este președintele Consiliului de Administrație al Avia Invest. Această companie va gestiona în următorii 43 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, în baza unui parteneriat public-privat semnat în 2013.

Potrivit declarației de avere pentru 2017-2018, Petru Jardan a obținut în ultimii doi ani venituri oficiale în sumă totală de 1,6 milioane de lei de la compania Avia Invest (67 de mii de lei lunar). Jardan a mai trecut în declarația de avere faptul că, împreună cu soția, este proprietarul unui apartament de 114 metri pătrați, procurat în 2012, în urma unui contract de investiții. Din 2013, Jardan conduce prin mandat un automobil de model Porsche Cayenne, fabricat în același an. Mașina costă 68 de mii de euro, echivalentul a 1,3 milioane de lei.

Vasile Grădinaru. Foto: acum.md

Sub numărul patru în buletinul de vot se regăsește Vasile Grădinaru, înaintat de blocul electoral ACUM. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Grădinaru a absolvit Colegiul de Ecologie din Chișinău, dar este și licențiat în Drept civil. Este membru al biroului Organizației Teritoriale Chișinău al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Vasile Grădinaru nu a deținut funcții publice. În prezent este unicul fondator și administrator al firmei Move flex SRL, afacere specializată în domeniul construcțiilor civile. Firma își are sediul în satul Costești din raionul Ialoveni. La aceeași adresă este și firma Service Senza Limiti SRL, afacere fondată în anul 2008. Tot el este și administratorul acestei afaceri, la fel cu activități în sectorul construcțiilor civile.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Vasile Grădinaru arată că în ultimii doi ani a obținut un venit de peste trei milioane de lei din activitatea firmei Mov Flex SRL. De la aceeași întreprindere a avut salariu și soția sa. Candidatul deține un teren agricol dobândit în anul 2016, un apartament care valorează aproximativ 37 de mii de euro. În anul 2017 Vasile Grădinaru a intrat și în posesia unui spațiu, a cărui destinație nu este abitația. În același an candidatul și-a cumpărat, cu 14 mii de euro, un autoturism, Skoda Superb, fabricat în anul 2009.

Vasile Grădinaru este urmat în buletinul de vot de Sergiu Biriucov, care candidează independent. El este ofițer-grănicer de profesie, iar în prezent este la pensie. În declarația de avere pentru 2017-2018, Sergiu Biriucov a indicat venituri de 216 de mii de lei, din salariul soției, pensie și dobânda dintr-un depozit. Potrivit documentului prezentat la CEC, nu are în proprietate niciun teren, nicio locuință și niciun automobil.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
14/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii