Integritate

Afacerile, averile și interesele viceminiștrilor din Guvernul Streleț (I)

Foto: oficial.md
Autor: Mariana Colun
06/10/2015 41384

Printre viceminiștrii promovați în Guvernul Streleț avem și bogați, și săraci, cu firme prospere și mai puțin active, cu trecut curat sau mai puțin curat. Chiar dacă noua funcție publică este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită, unii dintre noii viceminiștri mai continuă să admistreze afacerile, unele chiar în domeniul în care au fost promovați.  Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat declarațiile pe avere și de interese ale oficialilor din eșalonul doi al ministerelor,  i-au verificat în diferite baze de date deschise și vă propun să vedeți ce averi și ce interese au viceminiștrii din Guvernul Streleț.

Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a schimbat toți viceminiștrii. În fotoliile de viceminiștri au venit Gheorghe Țurcanu, Valentina Rotaru și Aliona Serbulenco.

Gheorghe Țurcanu
Gheorghe Țurcanu, Foto: gov.md

Gheorghe Țurcanu - afaceri în domeniul medical

A mai fost viceministru al Ministerului Sănătății în perioada 2009 - 2013, în timpul mandatelor lui Vladimir Hotineanu și Andrei Usatîi. În 2013 a fost suspendat din funcție, în legătură cu scandalul Pădurea Domnească, pentru reacția întârziată a autorităților medicale de a-i acorda asistență medicală tânărului care a fost împușcat la vânătoarea la care au participat mai mulți oficiali și tăinuirea acestui caz. În schimb, a fost promovat în funcția de  viceministru la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Este chirurg-pediatru. Din 2008 până în 2009 a fost director de chirurgie la Institutul de Cercetări Științifice a Mamei și Copilului.

În declarația de avere pentru 2014, Gheorghe Țurcanu indică un salariu de circa 137 de mii și o pensie de aproape 30 de mii de lei. El mai are în proprietate un automobil de model Volkswagen Pasat, estimat la 130 de mii de lei, suma aproape echivalentă cu salariul său anual. Viceministrul mai deține o casă de 112 metri pătrați procurată în 2015 cu aproape 150 de mii de grivne si cote părți întro casă, estimată la 155 de mii de lei, și în două apartamente.

Noul viceministru are afaceri în domeniul pe care îl profesează. El deține cote părți în două companii: Sana-farm SRL și TT Medizin International GmbH, din Germania.

Aliona Serbulenco, Foto: gov.md

Aliona Serbulenco - afaceri în domeniul medical

Este medic obstetrician ginecolog și din 2012 a deținut funcția de director medical al Clinicii de Medicină Estetică Sancos.

Proaspătul oficial este unul dintre cei mai înstăriți viceminiștri. Pe lângă salariul de 240 de mii de lei, ridicat în 2014, Serbulenco indică în declarația pe avere că are în proprietate un apartament primit prin testament și o vilă cu o valoare cadastrală de peste un milion de lei. Dânsa mai deține  șase terenuri agricole cu o suprafață totală de 4,2 hectare și o casă de locuit de 152 metri pătrați primite ca donație în 2006 (!). Viceministra mai are un automobil de model Volvo, pe care l-a procurat în 2015 cu 10 mii de dolari.

Și Aliona Serbulenco are afaceri în domeniul pe care îl profesează. Ea este fondatorul Întreprinderii Individuale „Serbulenco Aliona”. Firma activează din 2000 și este specializată în mai multe domenii, prioritar fiind practica medicală.   

Valentina Rotaru, Foto: gov.md

Valentina Rotaru - administrator de afaceri 

Vine din sectorul spitalicesc, unde timp de mai mulți ani a fost șefa secției de pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, anterior și medic-șef al Spitalului Clinic Central „Calea Ferată din Moldova” și șefă a secției Nefrologie Pediatrică a Institutului Mamei și Copilului.

În declarația sa de venit pentru 2014, Valentina Rotaru a indicat că a ridicat un salariu de 110 mii de lei, că are o casă de 85,1 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 55 de mii de lei și un automobil de model Nissan, procurat în 2015 cu 4.000 de lei. Datele de la Cadastru arată că Valentina Rotaru a uitat să indice că mai are și o construcție accesorie pe lângă casă, cu o suprafață de 24,6 metri pătrați.

Valentina Rotaru, ca și colegii săi, are afaceri în domeniul sănătății. Dânsa  a fondat în 2012 împreună cu Alexandru Cojocaru firma „Santel-M” SRL, specializată  în acordarea asistenței medicale. Compania este înregistrată la domiciliul Valentinei Rotaru, iar dânsa, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, actualmente este administrator al fimei. Aceasta în situația în care funcția de viceministru este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită.

Ministerul Economiei

Sub conducerea lui Stephane Cristophe Bride, la Ministerul Economiei vor activa vechii viceminiștri Octavian Calmâc și Valeriu Triboi, dar și noul-numit Vitalie Iurcu, ex-directorul Moldtelecom.

Vitalie Iurcu – afaceri de milioane cu firmele prietenilor

Vitalie Iurcu, Foto: gov.md

A venit în funcția publică de la conducerea SA Moldtelcom, companie cu capital de stat. Iurcu a fost promovat în pofida faptului că în câteva rapoarte ale Curții de Conturi sunt constatate încălcări în gestionarea întreprinderii. Mai mult, câteva anchete de presă, realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice și Ziarului de Gardă au scos în vileag scheme prin care majoritatea achizițiilor publice desfășurate de SA Moldtelecom erau câștigate de prietenii și partenerii săi de afaceri, printrun grup de firme. În timpul șefiei lui Iurcu, nicio achizție publică nu a fost trecută prin sistemul de achiziții publice, iar informația despre rezultatele concursurilor nu este făcută publică.   

Potrivit declarației pe venit din 2013, Iurcu a ridicat, timp de un an, un salariu puțin sub jumătate de milion de lei. El are în proprietate șapte terenuri cu o valoare cadastrală totală de peste 2,5 mln lei, un apartament cu suprafața de 94 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, două case de locuit estimate la circa 2,3 milioane de lei și un automobil de model Porshe Cayenne, costul căruia ar fi de două ori mai mare decât venitul anual al ex-directorului Moldtelecom. În 2014, declaraţia şefului Moldtelecom a fost verificată de CNI, în urma unei scrisori anonime, în care se spunea că Iurcu ar fi cumpărat pachetul majoritat de acţiuni al companiei care comercializează materiale de construcţie Zikkurat. Clauza a fost întrun final clasată.

Conform datelor de la CÎS, numele lui Vitalie Iurcu figurează în calitate de fondator la două întreprinderi. Prima din ele, ÎI „Iurcu Vitalie”, specializată în oferirea consultațiilor pentru afaceri și management a fost declarată de funcționar, fiind înregistrată în apartamentul soților Iurcu din str. Petru Rareș. De asemenea, Iurcu este și unul dintre fondatorii firmei „Progestact” SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care ex-ministrul de Interne Dorin Recean și fostul deputat comunist Iurie Muntean, precum și alte 35 de persoane.

O altă anchetă de presă relevă faptul că, prin intermediul unui nepot, Iurcu este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajații Moldtelecom, plătiți din banii statului.

Octavian Calmâc, Foto: gov.md

Octavian Calmâc – fost reprezentant al statului în Consiliul BEM

Activează în funcția de viceministru al Economiei de aproape șase ani, din octombrie 2009. Prin funcția pe care o deține a fost reprezentant al statului în  Consiliul de Administratori ai Băncii de Economii, dar susține că nu a participat la luarea deciziilor dubioase, aflându-se în minoritate. Pentru 2013, Octavian Calmâc indică un salariu de 154 de mii de lei și încă 422 de mii de lei ca reprezentant al statului la Moldexpo, Moldova Gaz SA, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare și Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială. În afară de aceasta, împreună cu soția ridică dobânzi în valoare de 45 de mii de lei de la compania pe care o dețin – AI-Export SRL, specializată în comerț și export. Calmâc a mai declarat două case de locuit cu o valoare cadastrală de aproape 700 de mii de lei și un automobil de model Toyota, achiziționat în 2013 la un preț de 400 de mii de lei. 

Valeriu Triboi, Foto: gov.md

 

Valeriu Triboi - afaceri prospere, terenuri și proprietăți imobiliare

La Ministerul Economiei a venit în iulie 2014, din funcția de director al Agenției Proprietății Publice, instituție aflată în subordinea aceluiași minister. Funcționarul  deţine o avere impresionantă de câteva milioane de lei, având afaceri în domeniul imobiliar și cel al construcțiilor.

În declarația de venit pentru 2013, acesta indică patru companii din Republica Moldova cu un capital social de circa 3,7 milioane de lei: Melanto&Co, Cvadro&Co, Cvadro Therm şi Lina Capital. Cvadro Therm are adresa juridică la sediul companiei Melanto&Co, firmă cu sediul în orașul Codru și administrată de soția viceministrului, Agnesa Triboi. Tot ea este și administratoarea Cvadro&Co, firmă a cărui adresă juridică este înregistrată în apartamentul mamei viceministrului, Sofia Triboi, care are o cotă-parte în cadrul companiei.

Blocurile de la Ialoveni, trecute în proprietatea mamei și soției lui
Valeriu Triboi, Foto: CIJM

De mama lui Valeriu Triboi sunt legate și alte afaceri. Astfel, în urma unui litigiu între SRL „Merant Plus”, SRL „Anevas Cuant” şi SRL „Agro Ialovenienii”, trei blocuri de locuit nefinisate din orașul Ialoveni au trecut în proprietatea Sofiei Triboi. Firma Merant Plus este fondată și administrată de Igor Lipceanu. Tot el figurează ca administrator al firmei Lina Kapital, specializată tot în imobiliare, exact ca și compania Lina Capital a lui Valeriu Triboi. De asemenea, Lipceanu figurează ca reprezentant al Finpar Invest, despre care anterior presa scria că ar fi controlată de Vlad Plahotniuc.

Sediul companiilor Melanto & Co și Cvadro Therm, Foto: CIJM

Valeriu Triboi este proprietarul a cinci imobile, dintre care trei apartamente, un spațiu comercial de 871 de metri pătraţi evaluat la doar 300.000 de lei şi altul de 202 metri pătraţi cu o valoare de 200.000 de lei. Triboi mai are în posesie şi peste 30 de terenuri cu o valoare de peste două milioane de lei. La capitolul bunuri mobile, oficialul indică două mașini de model BMW, cumpărate cu 700 de mii de lei în total.

Ministerul Tineretului și Sportului

Adjuncții ministrei Tineretului și Sportului Loreta Handrabura au devenit Dragoș Hîncu și Andrei Spânu.

Dragoș Hîncu, Foto: gov.md

Dragoș Hîncu - firme scăpate din vedere

A mai fost viceministru al Tineretului și Sportului în mandatul lui Octavian Bodișteanu, fiind demis din funcție de premierul Gaburici. Anterior, Hîncu a fost director al echipelor naționale la Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), unde s-a transferat din funcția de vice-președinte al clubului Milsami, al cărui patron este controversatul om de afaceri Ilan Shor.

În declarația de venit pentru 2013, Hîncu indică un salariu de peste 84 de mii de lei. El mai are în proprietate două terenuri, un apartament  cu valoarea de 588 de mii de lei și o cotă parte de 25% dintrun alt apartament. Noul viceministru mai are în posesie un Mercedes, pentru care a plătit 151 de mii de lei.

Dragoș Hîncu are și afaceri, doar că a uitat să le menționeze în decarația pe avere. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că el a fondat, împreună cu Agentul FIFA Arcadie Zaporojan, Societatea cu Răspundere Limitată A.Z. SPORT MEDIA. Firma are mai multe obiective de activitate, printre care publicitatea, activități ale bazelor și amenajărilor sportive și altele.

Andrei Spânu

Andrei Spânu, Foto: gov.md

Din noiembrie 2013 este președintele organizației tineretului liberal-democrat din Moldova. Până a deveni membru PLDM, Andrei Spânu a fost vicepreședinte al AIESEC Moldova, apoi, împreună cu câțiva colegi de-ai săi, a fondat organizația neguvernamentală Mediapoint.

Noul viceministru are și afaceri. În 2010, împreună cu Mihail Stipanov, a fondat SRL-ul Focus Marketing, administrat în prezent de Elena Grigoraș. Firma este specializată în cercetarea pieței, sondaje, publicitate și consultare pentru afaceri. Un an mai târziu, în 2011, împreună cu Mihail Stipanov și Sergiu Matei, Andrei Spânu înființează compania Moresense Partners SRL, care are mai multe obiective de activitate, între care activitățile de turism și transport auto, iar în 2012, împreună cu același Mihail Stipanov, pune bazele companiei de asigurări Arbora Grup SRL

Ministerul Afacerilor Interne

La Ministerul Afacerilor Interne toți viceminiștrii vechi au fost reconfirmați în funcție. Aceștia sunt: Ion Țurcan, Oleg Babin și Veaceslav Ceban.

Ion Țurcan – viceministru cu trecut dubios

Ion Țurcan, Foto: gov.md

Numele său a figurat întro anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2004, în legătură cu protejarea unor transporturi cu marfă de la piața Km 7 din Odesa, care intrau în R. Moldova prin vamă fără să fie înregistrate și, respectiv, fără să fie achitate taxele de rigoare. Atunci a fost demarată o anchetă penală, dar nu a mai fost anunțată finalitatea ei. După acest caz, ministrul de atunci Gheorghe Papuc l-a somat pe Ion Țurcanu să-și prezinte demisia. A revenit în Ministerul de Interne în iulie 2009, fiind promovat la șefia Batalionului cu destinație specială „Fulger”.

Presa a vehiculat numele lui Ion Țurcan în legătură cu omorul omului de afaceri Igor Țurcan, asasinat în 2011, în mai multe cazuri de contrabandă cu țigări, dar și că ar fi dat mită pentru a obține gradul de general.

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, Ion Ţurcan, care, pe lângă salariu, mai primeşte şi pensie, are o casă de locuit, pe care a dobândit-o în 2002, printr-un act de donaţie.

Oleg Babin, Foto: gov.md

Oleg Babin  

A revenit  în MAI de la Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, după ce în anii 2011-2014 a fost şef al Direcţiei generale resurse umane a ministerului. Conform declaraţiei sale cu privire la venituri şi proprietăţi, acesta nu are nici casă, nici maşină.

Veaceslav Ceban

Veaceslav Ceban, Foto: gov.md

A ajuns la Interne, după ce, timp de doi ani a fost director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiției. Din 2014 este Comandant al Trupelor de Carabinieri ale MAI. Conform declarației de avere, în 2013 a ridicat un salariu de circa 167 de mii și o pensie ce depășește 46 de mii de lei. Acesta mai deține un teren și o mașină, dar nu indică nicio casă, deși presa a scris că acesta locuiește împreună cu soția sa, interpreta Aura, și cele două fiice întrun apartament spațios din centrul Capitalei.

La sfârșitul lui 2013, Ceban a fost implicat într-un scandal, după ce în presă au apărut informații că viceministrul ar primi lunar de la foștii săi angajați din cadrul Departamentului Penitenciare taxe de protecție care variază între 2.000 și 10.000 de euro. Presa a mai scris că Ceban și-ar fi impus angajații să adune aceste taxe de la deținuți în schimbul permisiunii de a face trafic de droguri, de țigări, alcool și alte lucruri interzise în penitenciare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Ministra Natalia Gherman i-a reconfirmat în funcția de viceministru pe cei trei viceminiștri: Andrei Galbur, Daniela Cujbă și Tudor Ulianovschi. La capitolul averi și afaceri, viceminiștrii Afacerilor externe sunt cei mai modești.

Tudor Ulianovschi  

Tudor Ulianovschi, Foto: tribuna.md

Tudor Ulianovschi este viceministru la Externe din februarie 2014, iar anterior a activat la Ambasada Republicii Moldova în Statul Qatar. Acesta are în proprietate un apartament cu o valoare cadastrală de 50 de mii de euro, primit printr-un act de donație în 2008, trei conturi bancare, precum și două automobile. Deși, în declarația sa pentru 2014, Ulianovschi indică un salariu de puțin sub 140 de mii de lei, el a reușit în același an să-și procure un automobil cu 440 de mii de lei, valoare de trei ori mai mare decât tot venitul pentru ultimul an.

Andrei Galbur 

Andrei Galbur, Foto: tribuna.md

A fost numit viceministru la 11 martie curent. Până atunci, Galbur a fost Ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă. Presa a scris că în perioada mandatului lui Galbur, mai mulți oameni de afaceri, inclusiv Ilan Shor şi soţia sa, circulau prin Moscova cu automobile cu numere diplomatice, eliberate de Ambasada R. Moldova în Federaţia Rusă. Ancheta penală pornită pe acest caz  încă nu a fost finalizată.

Conform declarației de venit din 2014, Andrei Galbur a ridicat un salariu de 127 de mii de lei, nu are o locuinţă şi deţine doar un garaj și două automobile, dintre care unul cumpărat în 2014 cu peste 470 de mii de lei. De asemenea, Galbur mai are câteva conturi și depozite la diferite bănci.

Daniela Cujbă, Foto: curentul.md

Daniela Cujbă

Nu are casă, nici maşină. În 2014, a ridicat un salariu de 160 de mii de lei. Până să devină viceministru, Cujbă a fost, timp de trei ani, director al Direcției Generale Integrare Europeană în cadrul ministerului.

Ministerul Mediului

La Ministerul Mediului au fost schimbați ambii viceminiștri. Locul celor vechi l-au luat Victor Morgoci și Andrian Delinschi.

Victor Morgoci – firme în curtea casei

Victor Morgoci, Foto: gov.md

A fost secretar general adjunct al Parlamentului. În campania electorală pentru alegerile locale generale din acest an, Victor Morgoci a candidat pe listele PL la funcția de primar în Durlești, localitate unde a activat anterior ca preşedinte al Comisiei Funciare din Consiliul Local. De asemenea, el este fiul lui Gheorghe Morgoci, șeful Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC). 

Casa lui Victor Morgoci, Foto: CIJM

În declarația de venit pentru 2012, completată când activa la Parlament, Victor Morgoci indica că are în proprietate două terenuri, un apartament de 44 de metri pătrați, evaluat la 206 mii de lei și o casă la Durlești, de 151, 3 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 529 de mii de lei. De asemenea, noul viceministru are un automobil de model Hyundai, pe care l-a cumpărat în 2007 cu 210 mii de lei. Casa lui Morgoci se pare că nu servește doar ca spațiu de locuit. Deși nu a fost înregistrată vreo anexă la Cadastru, pe teritoriul casei a fost deschisă o alimentară cu terasă, de firma Agatva SRL, fondată și administrată de Ana Morgoci. Aceasta are ca obiective de activitate mai multe domenii, nu și comerțul cu alimente.

Andrian Delinschi, Foto: gov.md

Andrian Delinschi  

A fost prorector al Universității Academiei de Științe a Molodovei și lector superior la Universitatea de Stat din Moldova. Anterior a fost director adjunct al Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. Deține un apartament de 56,7 metri pătrați.

 

 

 

Urmează. Detalii despre averile, afacerile și interesele viceminiștrilor Finanțelor, Culturii, Educației, Transporturilor, Tehnologiei Informaționale, Muncii și Protecției Sociale aflați miercuri, 7 octombrie, pe portalul Anticoruptie.md.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii