Circumscripţia nr. 4, Râșcani, cu doar trei candidaţi electorali pe listă: cine sunt și ce averi declară

Mariana Colun
05/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 4, Râșcani, pentru un fotoliu în Parlament vor concura doar trei candidați, cel mai mic număr de concurenți înscriși în cursa electorală. Astfel, fiecare dintre cei trei, Iurie Urzică, din partea Partidului Democrat, Vladimir Mizdrenco, reprezentant al PSRM, și Andrei Cocieru, înaintat de Partidul Șor, are o șansă din trei să ajungă parlamentar.

Iurie Urzică. Foto: riscani.md

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 4 este Iurie Urzică, președintele raionului Râșcani. Până la venirea în funcție acesta a condus timp de 22 de ani fabrica „Avicola” din regiune. Pe lângă aceasta el mai deține cote-părți în alte două SRL-uri: Cooperativa Agricolă de Producție Aviovo (16%) care a avut în 2012 un venit din vânzări de 2,6 milioane de lei, și SRL Bindagra-com (52%), care, în 2012, a raportat un venit din vânzări de 7,2 milioane de lei din cultura plantelor oleaginoase și a semințelor. Iurie Urzica a figurat anterior pe listele altor partide. În 2013 acesta a ajuns consilier local în Corlăteni pe listele PCRM. Înainte de asta, la alegerile parlamentare din 2009, Urzică a candidat la funcția de deputat pe listele Uniunii Centriste, condusă de fostul premier Vasile Tarlev. În 2007, Urzică era cu un alt partid, Alianța Moldova Noastră, pe listele căruia a ajuns consilier raional la Râșcani. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că în 2016, Urzică a făcut o donație în mărime de 152.000 de lei către PDM. „Donația reprezintă mai mult de jumătate din veniturile funcționarului pentru întregul an, în mărime de 214.000 de lei din salariul său și al soției”, scriau atunci jurnaliștii.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), Iurie Urzică a raportat venituri de 483 de mii de lei, din salariu, arendă și livrarea producției agricole. El a mai declarat 59 de loturi, majoritatea extravilane, trei case de locuit și o construcție, valoarea totală a cărora se cifrează la 1,2 milioane de lei, dar și două automobile, cumpărate nou-nouțe în 2008, respectiv 2013, - un Mercedes în valoare de 1.250.000 de lei și o Toyota în valoare de 468.520 de lei. În 2016, Urzică s-a împrumutat cu 92 de mii de dolari, pe care trebuie să-i întoarcă până în 2020.

Vladimir Mizdrenco. Foto: socialistii.md

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul PSRM, Vladimir Mizdrenco, președinte al fracțiunii socialiștilor în Consiliul raional Râșcani și liderul organizației teritoriale a formațiunii. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Mizdrenco are 30 de ani și este consilier economic al deputatului în Parlamentul RM, Alexandr Nesterovschi. Mama sa, Irina Mizdrenco, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, în fracțiunea socialiștilor, ocupând această funcție în locul lui Igor Dodon. Ea a decedat  în 2017, în urma unei boli incurabile. În perioada 2010-2016 a activat în calitate de vice-director al companiei SRL Bonacta din Râșcani, fondată de familia sa. În campania electorală prezidențială din 2016, Mizdrenco a donat pentru Igor Dodon suma de 53.800 de lei.

Pentru 2017-2018, Vladimir Mizdrenco a declarat încasări de doar 66 de mii de lei, din salariu, indemnizații și venituri dintr-un teren agricol. Mizdrenco a trecut pe hârtie patru loturi arabile, obținute în 2017, ale căror valoare nu o indică. Acesta nu are nicio locuință, nici mașină, potrivit declarației sale de avere.

Andrei Cocieru. Foto: Facebook.com

Ultimul concurent electoral în circumscripția nr. 4 este Andrei Cocieru, înaintat de Partidul Șor. El este cunoscut pentru traseism politic. Anterior a fost secretar al organizației comsomoliste din Râșcani a Partidului Comuniștilor. În aprilie 2015, acesta a părăsit formaţiunea şi a aderat la Partidul Nostru condus de Renato Usatîi. În urma alegerilor locale din iunie 2015, Cocieru devine consilier orășenesc în Râșcani din partea Partidului Nostru. Ulterior pleacă din rândurile formațiunii politice și aderă la Partidul Șor. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Andrei Cocieru a indicat venituri de 83 de mii de lei, din salariul său și al soției, prime și indemnizații. El a mai declarat un apartament de 43,6 metri pătrați și un automobil de model Opel Zafira, cumpărat în 2017 cu 700 de euro. În 2011, Cocieru a contractat un credit în valoare de 212 mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2031.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
05/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii