Circumscripția uninominală nr. 51, SUA şi Canada: Cine sunt şi ce averi declară candidaţii

Natalia Cozma
23/02/2019
Foto: tv8.md

Pe circumscripția uninominală nr. 51, SUA şi Canada, concurează 11 candidaţi, după ce independentul Viorel Savva a anunţat că se retrage din cursă, la fel ca și verificatorul fiscal Petru Neaga, care a anunțat că se retrage și el, în favoarea candidatului blocului electoral ACUM. Actorul Ghenadie Moroşanu va reprezenta PDM, urmat de Gaik Vartanean, din partea socialiştilor şi deputatul Valeriu Ghilețchi, candidat independent. Dumitru Alaiba va candida din partea Blocului Electoral ACUM. Pe următoarele trei poziţii în lista electorală se află juristul Valentin Ganea, antrenorul Gheorghi Grozav şi Rodica Rusu de la SRL Avia Invest, înaintată de Partidul Şor. Aceasta este urmată pe listă de patru independenţi - Alexandrin Patron, Roman Palancica, Oleg Bînzar şi Ana Vasilache.

Ghenadie Moroșanu. Foto: picdeer.com

Ghenadie Moroșanu, candidatul PDM, este actor, regizor și producător la Hollywood. Originar din Anenii Noi, acesta a studiat la o instituţie de teatru şi film din SUA. Ghenadie Moroșanu își desfășoară activitatea ca actor și regizor la Agenția Internațională „Victor Kruglov and Associates”, precum și la SixtySixTeatre Los Angeles, Hollywood, SUA. Totodată, acesta este licențiat în economie, specialitatea Relații Economice Internaționale.

Conform declaraţiei de avere şi interese depusă la CEC în calitate de candidat electoral, Moroşanu a indicat un salariu de 24.200 de dolari americani de la o agenţie din Los Angeles şi 28.410 lei pe care i-a obţinut în calitate de regizor la Casa de cultură din Anenii Noi. Acesta a mai declarat un SAAB produs în 2005 şi procurat în 2018 cu suma de 700 de dolari americani. În declaraţie se regăsesc câteva conturi bancare în lei şi dolari, deschise în bănci din Republica Moldova şi SUA cu sume de până la 3.700 de dolari. Candidatul nu indică niciun bun imobil.

Gaik Vartanean. Foto: unimedia.info

Gaik Vartanean, candidatul socialiştilor, este consilier municipal la Chișinău. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris că în campania prezidenţială, Vartanean a donat circa 74 de mii de lei pentru şeful său de partid, Igor Dodon. În declaraţia depusă la CEC, Vartanean a indicat indemnizaţia de 34 de mii de lei de la Consiliul Municipal Chişinău. Acesta are două maşini – o Kia Clarus produsă în 2000 şi achiziţionată în 2013 contra sumei de 10 mii de lei şi un Renault Megan, produs în 2012 şi achiziţionat în 2018 cu șase mii de euro.

Valeriu Ghileţchi este în prezent vicepreședinte (în exercițiu) al Parlamentului. A intrat în politică în componența Partidului Forțelor Democratice (PFD), condus de Valeriu Matei, pe listele căruia a devenit pentru prima dată deputat în 1998. După expirarea mandatului, în anul 2001, și-a continuat activitatea în cadrul structurilor locale și europene ale Bisericii Baptiste. Potrivit CV-ului său de pe pagina web a Parlamentului, între anii 2001 și 2009 a fost Episcop al Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova.

Valeriu Ghilețchi. Foto: tribuna.md

A revenit în politică în anul 2009, în componența Partidului Liberal Democrat. La alegerile parlamentare din anii 2009, 2010 și 2014 a candidat pe lista acestui partid și a devenit deputat de fiecare dată. În anul 2016 a candidat independent la funcția de președinte, însă nu a ajuns în turul doi. 

La 20 ianuarie 2016 Valeriu Ghilețchi și alți șase colegi liberal-democrați au decis să voteze Guvernul Pavel Filip. Imediat ei au fost excluși din fracțiunea PLDM. Ghilețchi a explicat atunci că a fost o decizie dificilă pentru el, dar ar fi fost singura opțiune pentru oprirea crizei politice de la acel moment. Guvernul Filip a fost votat atunci de deputații PDM, PL, foștii comuniști care părăsiseră formațiunea și foștii PLDM-iști.

După ce a părăsit fracţiunea a activat ca deputat neafiliat. În decembrie 2017 a fost ales vicepreședinte al Parlamentului, după ce din această funcție a plecat Iurie Leancă. Mai multe detalii despre candidatul Valeriu Ghileţchi citiţi pe portalul Moldova Curată.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Valeriu Ghilețchi a indicat salariul său și al soției din ultimii doi ani, în mărime de 392 de mii de lei, dar și dividende de peste 80 de mii de lei în doi ani din activitatea SRL IC Management Institut. Deputatul deține două case de locuit în Chişinău, ambele având și un garaj, iar una dintre ele – și bucătărie de vară. Locuințele au fost dobândite în anii 2005 și 2003. Una costă peste un milion de lei, iar alta – aproape 500 de mii de lei. Deputatul are și un spațiu comercial care valorează 3,6 milioane de lei, dobândit în 2012. În anul 2016 Valeriu Ghilețchi și-a cumpărat un Subaru Forester, fabricat în 2008, care l-a costat, potrivit declarației, 108 mii de lei. Candidatul deține cote-părți în trei întreprinderi – SRL Invest Credit, SRL IC Management Institut, SA FPC Nucet.

Dumitru Alaiba. Foto: unimedia.info

Dumitru Alaiba este economist de profesie şi director la Centrul de Politici şi Reforme Structurale. În CV-ul oficial publicat pe pagina CEC, acesta scrie că a lucrat timp de cinci ani ca și coordonator de proiecte internaţionale peste hotarele ţării. Din 2017 este co-fondatorul a două afaceri – un spaţiu de coworking şi un restaurant/bar. Între 2013 şi 2016 a fost membru al consiliului economic de pe lângă prim-ministru, şef al secretariatului Angajat de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare. Anterior, între 2009 și 2013 a lucrat la Cancelaria de Stat, fiind şef adjunct de direcţie.

În 2016 Premierul desemnat Ion Sturza l-a propus pe Alaiba în calitate de Ministru al Tineretului şi Sportului. Ședința Parlamentului la care urma ca premierul desemnat, Ion Sturza, să se prezinte în faţa deputaţilor pentru a cere vot de încredere, nu a avut loc în lipsa cvorumului.

Valentin Ganea. Foto: Facebook.com

În declaraţia depusă la CEC, Alaiba a indicat un salariu de peste 320 de mii de lei de la centrul pe care îl conduce, şi un salariu de peste 37 de mii de euro al soţiei sale. În declaraţie sunt incluse şi sumele câtorva contracte de consultanţă pentru instituţii internaţionale. Candidatul mai declară un teren intravilan de peste 900 de metri pătraţi cu valoarea de 30 de mii de euro. Acesta declară trei apartamente, dintre care două achiziţionate în acelaşi an, 2016, şi o casă de locuit de 48 de metri pătraţi. Alaiba conduce un Volvo S 60 produs în 2011 şi achiziţionat în 2012 contra sumei de zece mii de euro.

Candidatul independent Valentin Ganea este jurist de profesie. La alegerile din 2009 a candidat pe listele Uniunii Centriste, condusă de Vasile Tarlev, fost prim-ministru în perioada guvernări comuniste. În declaraţia de avere şi interese pentru anii 2017-2018, depusă la CEC, acesta a indicat un salariu de doar patru mii de lei. Soţia acestuia a adus în familie peste 155 de mii de lei. Circa 170 de mii au intrat în bugetul familiei din îndemnizaţii şi pensiile celor doi soţi. Familia deţine opt terenuri, două case şi un alt imobil destinaţia căruia nu este specificată în document. Candidatul are în posesie un automobil de marcă Honda CRV, produs în 2002, a cărui valoare nu o declară.

Gheorghi Grozav. Foto: Facebook.com

Următorul pe listă este Gheorghi Grozav, un alt cadidat independent. Acesta este antrenor la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport. În declaraţia de avere pentru ultimii doi ani, indică venituri de peste 35 de mii de lei de la Universitatea la care predă şi 5.500 de lei de la liceul din Grătieşti. Soţia sa a avut o indemnizaţie în mărime de peste 16 mii de lei de la statul român. Familia deţine șapte terenuri şi opt imobile.

Rodica Rusu. Foto: Facebook.com

Candidata Partidului Şor, Rodica Rusu, este specialistă în relaţii cu publicul la SRL Avia Invest. Pentru ultimii doi ani, aceasta a declarat un salariu de peste 100 de mii de lei de la locul de muncă. Soţul candidatei, care este manager de proiect, a adus în familie peste 480 de mii de lei. Din drepturi de autor candidata a câştigat peste 30 de mii de lei, alte peste 130 de mii de lei au intrat în bugetul familiei din indemnizaţia de la CNAS. Familia deţine un teren cu valoarea de peste 97 de mii de lei şi un apartament de 110 metri pătraţi, cu valoarea de peste 700 de mii de lei, achiziţionat în 2006. Familia deţine două autoturisme BMW, unul, cu valoarea de 28.100 de dolari, a fost produs în 2011 fiind achiziţionat de familia candidatei în 2014. Cea de-a doua maşină, produsă în 2014, costă 37.900 de euro şi a ajuns în proprietatea familiei candidatei în anul 2018.

Un alt candidat independent, Alexandrin Patron, este originar din Edineţ, stabilit în SUA, unde este director de operațiuni la Întreprinderea MoldCable INC.

Alexandrin Patron. Foto: Facebook.com

În ultimii doi ani candidatul a avut un venit de 71.300 de dolari americani. Alte 893 de mii de dolari au intrat în bugetul său din înstrăinarea cotei părţi la întreprinderea MoldCable INC. Candidatul conduce un Porsche Cayenne produs în 2013 şi achiziţionat în 2018 cu suma de 36.550 de dolari. În declaraţie apare şi un cadou. Este vorba de un ceas, cu valoarea de 6.500 de dolari. În conturile unei bănci din SUA candidatul păstrează circa 50 de mii de dolari.

Candidatul independent Roman Palancica este director administrator la Driveway Motors în SUA.

Roman Palancica. Foto: Facebook.com

În declaraţia depusă la CEC acesta nu raportează niciun venit din salariu. În document apare suma de 317 mii de dolari în calitate de retur al capitalului de la o firmă din SUA. Candidatul are două depozite bancare în sumă de peste 126 de mii de dolari la două instituţii din SUA.

Oleg Bînzar. Foto: Facebook.com

Oleg Bînzar este stabilit în Florida şi este director de firmă. Acesta declară pentru ultimii doi ani un venit de peste 900 de mii de dolari americani pe care i-a obţinut ca întreprinzător individual. Candidatul a mai declarat un teren intravilan de 1.295 de metri pătraţi, achiţionat în 2018 contra sumei de 24.393 de dolari. În declaraţie mai sunt incluse două case de locuit procurate prin ipotecă, şi un spaţiu comercial, precum şi două automobile, Audi şi Chevrolet, două mijloace de transport cu propulsie şi trei remorci.

Ana Vasilache. Foto: Facebook.com

Lista candidaţilor în circumscripţia SUA şi Canada este încheiată de o altă candidată independentă, jurista Ana Vasilache, care în prezent nu are un loc de muncă. În ultimii doi ani aceasta a avut un venit de doar 14.200 de lei, reieşind din declaraţia de avere şi interese, prezentată la CEC. Din vânzarea unui apartament candidata a câştigat 15 mii de euro. În declaraţie este inclus un apartament de 48,9 metri pătraţi, achiziţionat de candidată în anul 2000.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Natalia Cozma
23/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii