Profil electoral: Vasile Costiuc, liderul Partidului Democraţia Acasă

Julieta Saviţchi
06/07/2021

Vasile Costiuc este liderul Partidului Democraţia Acasă, pe care l-a fondat cu 10 ani în urmă, partid de dreapta care se declară pro-unionist. Este absolventul Facultății de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. A lucrat cameraman la Jurnal TV (între 2008-2009), în aceeași perioadă a fost membru al organizaţiei neguvernamentale Hyde Park, condusă de activistul civic Oleg Brega.

Prima experienţă politică a avut-o în cadrul Partidului Liberal condus de Mihai Ghimpu. În 2007 a organizat câteva conferinţe de presă în care l-a criticat pe Ghimpu că ar avea un mod dictatorial de a conduce formaţiunea.

În perioada anilor 2007-2009 apare pe post de consultant al formaţiunii politice condusă de Serafim Urechean, Alianţa Moldova Noastră, iar în aprilie 2009, a participat la protestele antiguvernamentale, fiind o perioadă căutat şi persecutat de poliţie.

În 2010, fondează Mişcarea de tineret Democraţia Acasă, pe care o înregistrează în 2011 ca partid politic.

Formaţiunea lui Costiuc participă pentru prima dată la alegeri la scrutinul electoral din 2014. La parlamentarele din 2014 a acumulat doar 2.450 de voturi, de două ori mai puţine decât numărul membrilor de partid. Tânărul politician încearcă să-şi ia revanşa la alegerile locale din 2015. Partidul Democraţia Acasă s-a alăturat inițial Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”, alături de gruparea ex-premierului Iurie Leancă şi Partidul Acţiunea Democrată a lui Mihai Godea şi Partidul Liberal Reformator. Vasile Costiuc se retrage însă din blocul respectiv cu puţin timp înainte de alegeri pentru a participa la scrutin de sine stătător pe motiv că în lista electorală nu au fost incluşi tinerii.

Formaţiunea lui Costiuc nu a câştigat niciun mandat la alegerile din 2015.

În toamna anului 2015 Vasile Costiuc a participat şi la protestele antiguvernamentale organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr, şi a stat în corturi timp de o săptămână. Motivul invocat pentru retragerea sa ulterioară a fost că liderul protestatarilor, Andrei Năstase, ar fi încercat să ajungă la un compromis cu puterea, fapt respins de acesta din urmă.

Vasile Costiuc a fost unul dintre susţinătorii sistemului electoral mixt, înaintând condiţia să fie exclus pragul electoral şi să fie introdus turul doi pentru parlamentare.

Vasile Costiuc a participat şi la alegerile locale din 2019, inclusiv şi pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, dar a pierdut din primul tur.

Conform declarației de avere depuse la CEC, Vasile Costiuc nu a fost încadrat în câmpul muncii şi nici nu a avut venituri oficiale în anii 2019 și 2020. Soţia politicianului a câştigat în perioada respectivă 230 mii de lei în calitatea sa de director de grădiniță, acesta fiind singurul venit al familiei.

Chiar dacă în acte a fost șomer, în anul 2020, Vasile Costiuc a devenit proprietarul unei locuințe cu suprafața de 61,5 m.p. în valoare de € 34,5 mii, în baza unui contract de vânzare-cumpărare.

Costiuc mai deține, din anul 2009, un teren agricol cu suprafața de 0,2426 ha, în valoare de 5800 de lei.

Politicianul nu a raportat mijloace de transport, deşi este văzut permanent la volanul unui automobil.

Vasile Costiuc a fost acuzat de Adrian Candu şi Eugeniu Nichiforciuc că ar fi fost finanţat de către echipa lui Vladimir Plahotniuc. Liderul partidului Democraţia Acasă a respins acuzaţiile.

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

 

Julieta Saviţchi
06/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii