Decret semnat. Eduard Harunjen a fost învestit oficial în funcția de procuror general

Anticoruptie.md
08/12/2016
Eduard Harunjen, la depunerea jurământului Foto: president.md

La o zi după ce a fost anunțat câștigător în concursul pentru ocuparea postului de șef al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen a fost învestit în funcție. Președintele Nicolae Timofti a semnat decretul în după-amiaza zilei de joi, 8 decembrie. „După recepționarea materialelor, candidatul a fost invitat la Președinție. Conform legii, procurorul general numit trebuie să depună jurământul în aceeași zi după semnarea decretului, în fața președintelui și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor​”, a precizat Ion Păduraru, consilier al șefului statului, pentru Anticoruptie.md. 

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au decis miercuri, 7 decembrie, în urma probei de interviu, să-l propună pe actualul procuror general interimar Eduard Harunjen la funcția de procuror general. La concurs au mai participat doi dintre adjuncții procurorului general – Iurii Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, procurorul-șef al Procuraturii mun. Chișinău, Igor Popa și procurorul din Procuratura Ciocana, mun. Chişinău, Ruslan Cașu. Eduard Harunjen a obținut cel mai înalt punctaj - 68,58. Igor Serbinov a obținut 66,1 puncte, Viorel Morari - 63,73, Iurie Garaba - 63,11, Igor Popa - 62,83, iar Ruslan Cașu - cu 47,89 de puncte. 

După ce a ieșit învingător în concursul pentru funcția de procuror general, Eduard Harunjen a declarat că acesta a fost unul dificil, dar corect, iar contracandidații săi - cei mai buni procurori la etapa actuală. „A fost un concurs complicat, de două luni, cu provocări continue. Nu știu dacă președintele va accepta candidatura mea. Nu sunt cel care poate face careva pronosticuri, dar legea prevede că acest concurs are anume acest format. Concursul a fost unul transparent”, a conchis Eduard Harunjen.

În cadrul probei de interviu, Harunjen le-a prezentat membrilor CSP programul său de dezvoltare a instituției. El își propune să sporească credibilitatea Procuraturii Generale, să crească nivelul profesional al subalterilor săi, să asigure o independență reală procurorilor, dar și să mărească numărul de dosare de rezonanță. 

„Noul procuror general trebuie să vină cu o abordare total nouă și curajoasă, începând cu politica nouă de cadre și terminând cu noi metode și forme de organizare a instituției. Trebuie să deschidă instituția către cetățeni, să facă în așa fel încât activitatea ei să fie cât mai transparentă. Acesta trebuie să țină piept și să protejeze instituția de atacurile care vin din partea celor care sunt investigați de procurori”, a punctat Harunjen, care a asigurat până acum interimatul funcției de procuror general. 

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură.

Anticoruptie.md
08/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii