Eduard Harunjen a câștigat concursul pentru funcția de procuror general

Anticoruptie.md
07/12/2016
Eduard Harunjen va fi propus la funcția de procuror general. Foto: CIJM

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au decis miercuri, 7 decembrie, în urma probei de interviu, să-l propună pe actualul procuror general interimar Eduard Harunjen la funcția de procuror general. 

La concurs au mai participat doi dintre adjuncții procurorului general – Iurii Garaba și Igor Serbinov, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, procurorul-șef al Procuraturii mun. Chișinău, Igor Popa și procurorul din Procuratura Ciocana, mun. Chişinău, Ruslan Cașu. 

Eduard Harunjen a obținut cel mai înalt punctaj - 68,58. Igor Serbinov a obținut 66,1 puncte, Viorel Morari - 63,73, Iurie Garaba - 63,11, Igor Popa - 62,83, iar Ruslan Cașu - cu 47,89 de puncte.

La 25 noiembrie, Parlamentul a votat în prima și a doua lectură proiectul de lege cu privire la modificarea articolelor din Constituție care se referă la alegerea procurorului general. Astfel, Eduard Harunjen ar urma să fie numit prin decret prezidențial, iar candidatul va fi propus președintelui de Consiliul Superior al Procurorilor. Dacă președintele va respinge candidatura, CSP poate reveni cu același candidat dacă pentru el își vor da votul 2/3 din membrii CSP. Potrivit modificărilor constituționale adoptate cu votul a 84 de deputați, noul procuror general va fi numit pe un mandat de șapte ani, care nu va putea fi reînnoit.

După votarea proiectului, câștigătorul cursei pentru alegerile prezidențiale, Igor Dodon, a susținut un briefing de presă în care a anunțat că va numi în funcția de procuror general o persoană profesionistă, din afara sistemului. 

Corneliu Gurin și-a anunțat demisia din funcția de procuror general pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcției până în prezent este asigurat de Eduard Harunjen.

Anticoruptie.md
07/12/2016Follow us on Telegram

Comentarii