Judecătoria sectorului Centru a interzis Poliției să facă percheziții la Uniunea Ofițerilor în dosarul pliantelor cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu

Victoria Dodon
16/11/2016
Foto: CIJM

Judecătoria sectorului Centru al Capitalei a interzis Inspectoratului General de Poliție să desfășoare percheziții la Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova, în dosarul contravențional pornit pentru tipărirea și distribuirea pliantelor cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la șefia statului a precizat despre acest fapt după ce a mers la IGP ca să afle la ce etapă se află sesizările depuse de reprezentanții PAS în contextul alegerilor prezidențiale. Conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii și contracandidatul Maiei Sandu, socialistul Igor Dodon, a fost scoasă la iveală în cadrul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice

„Am depus plângerea încă pe 28 octombrie. Am aflat astăzi că Judecătoria Centru a interzis IGP să facă percheziții la Uniunea Ofițerilor. Este adevărat, cam târziu s-a luat această decizie. Oricum, IGP ne promite un răspuns până ca actele de la Comisia Electorală Centrală să ajungă la Curtea Constituțională”, a declarat Maia Sandu pentru presă. 

Dosarul contravențional a fost intentat în aceeași zi, pe 28 octombrie 2016. Totuși, în mai bine de zece zile, oamenii legii nu au reușit să dea de urmele făptașilor. În schimb, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au demonstrat că repartizarea fluturașilor se întâmplă chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care liderul PSRM Igor Dodon are legături strânse de ani buni. Am mers la Uniunea Ofițerilor ca să cerem niște pliante sub pretextul de a le împărți studenților. Bărbatul din birou ne-a ajutat fără nicio ezitare. „Luați câte aveți nevoie. A apărut o personalitate marcantă la noi: nicăieri nu lucrează și acum vrea să se facă președintă. Luați și de-al doilea fel, ele vin împreună”, ne-a spus el, făcând aluzie la Maia Sandu. 

De cealaltă parte, reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice, care a dezvăluit schema prin care pliantele se distribuiau oamenilor din toată țara, a fost audiat de Poliție în calitate de martor.  În timpul chestionării, Vitalie Railean, șef-adjunct al Secției securitate publică a IP Centru, a ridicat de la autoare setul de pliante pe care aceasta le-a obținut la sediul Uniunii Ofițerilor în timpul documentării materialului jurnalistic. 

Victoria Dodon
16/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii