LIVE TEXT // Mii de oameni participă la un nou protest în centrul Capitalei

Victoria Dodon, Anastasia Nani
24/04/2016
Foto: Ștefan Grigorița, Agora.md

Un nou protest de amploare, organizat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr, se desfășoară duminică, 24 aprilie, în Piața Marii Adunări Naționale. Acțiunea are loc după ce astfel de manifestații nu au mai fost organizate în ultimele trei luni și vine după ce Comisia Electorală Centrală a respins inițiativa Platformei DA de a organiza un referendum de modificare a Constituției. Pe lângă simpantizanții DA, la protest și-au anunțat prezența mai mulți deputați PLDM, membri PLR, precum și Maia Sandu, liderul PAS.  

Sursa video: Privesc.eu

20.00 Inspectoratul General al Poliţiei anunţă că patru polițiști au fost traumatizați și internați în spital în urma altercaţiilor din strada Bulgară. Totodată, poliţia a iniţiat o cauză penală pe marginea dezordinilor, iar un tânăr de 24 de ani, anterior judecat, a fost reţinut pentru 72 de ore. 

17.00 După ce coloana protestatarilor a ajuns în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, mulţimea a fost blocată de forţele de ordine la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Bulgară. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a forţa mulţimea să nu înainteze. După câteva minute de opunere a rezistenţei, oamenii totuşi au rupt cordonul de poliţişti. Au loc altercaţii. Se aud îndemnuri la linişte şi păstrarea calmului. 

Momentul ciocnirii dintre protestatari şi poliţişti Captură foto: privesc.eu

15.45 Câţiva colaboratori ai poliţiei, dislocaţi în faţa clădirii Guvernului, afişează o pancardă cu mesajul "Vă mulţumim că protestaţi paşnic". Imaginea a fost plasată şi pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.  

15.40 Mai multe persoane cu pancarde și drapele ale Republicii Moldova protestează la Berlin, Germania. "Noi suntem Moldova", "Un pas pentru Moldova" sunt mesajele de pe pancarde. 

15.00 Protestatarii, organizaţi în coloane, intenţionează să înconjoare clădirea Guvernului. Liderii mitingului îndeamnă în continuare la acţiuni calme şi avertizează că în mulțime ar putea exista provocatori. Totodată, ei cer forţelor de ordine să nu provoace destablizări. Protestatarii insistă să poarte un dialog cu oficialii aflați la guvernare. 

14.50 Andrei Năstase, liderul DA, a dat citire unei rezoluții. Cerințele protestatarilor țin de organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale la 30 octombrie; depolitizarea instituțiilor mass-media; organizarea unui referendum constituțional pentru alegerea șefului statului.

14.15 Deputata PLDM Maria Ciobanu, care a declarat anterior că mai multor parlamentari li s-au propus bani în schimbul votului pentru candidatul democrat la funcţia de prim-ministru, vorbeşte de la tribună despre necesitatea consolidării partidelor de dreapta şi propune ca acestea să participe la alegerile prezidenţiale cu un singur candidat. “Avem toate şansele să-i dăm pe criminali la gunoi, să demonstrăm că putem alege grâul de neghină. Jos dictatura!”, declară mulţimii deputata liberal-democrată.

13.50 Jurnalista Alina Țurcanu scrie pe pagina sa de Facebook că în spatele hotelului "Nobil" se află un grup de bărbați cu o constituție atletică. Mai devreme, internauții lăsau să se înțeleagă pe rețelele de socializare că acești tineri ar face parte din paza democratului Vlad Plahotniuc. Între timp, reporterii portalului Agora.md au filmat cu drona clădirea Global Business Centru, acolo unde ar fi birourile controversatului om de afaceri. Potrivit sursei, mai multe autocare cu bărbați se află în preajma acestui imobil de pe bulevardul Dmitire Cantemir.  

13.45 Vasile Năstase: “Bandiţii încearcă să transforme acest stat într-o dictatură. Nu le va reuşi pentru că noi spunem ferm astăzi «Anticipate!» şi «Jos Plahotniuc!».” În discursul său, Năstase s-a referit la mai multe ilegalităţi scoase la iveală de portalul Anticoruptie.md. El s-a referit la investigațiile despre cei 40 de ari de pădure, îngrădiţi de fostul deputat democrat Constantin Botnari sau promovarea controversatului judecător Serghei Gubenco la funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Comrat. Vasile Năstase a pomenit și despre realegerea lui Mihai Poalelungi în fotoliul de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie sau numirea lui Alexandru Pânzari în calitate de şef al Inspectoratului General de Poliţie.

13.35 “Oamenii au venit, în pofida efortului contra protest, a filtrelor şi a diversiunilor. Frumoşi, sinceri şi plini de emoţie. Oamenii nu vor o guvernare care are un singur scop - uzurparea puterii. De asta în Moldova se va protesta, cei de la guvernare nu au cum să înţeleagă acest lucru, ei merg pe alături de nevoile oamenilor, ei trăiesc într-o altă tară”, a scris deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc pe pagina sa de Facebook.

13.30 Protestatarii scandează “Anticipate!”, iar din mulţime vin propuneri de a bloca non-stop Aeroportul Internaţional Chişinău, precum şi accesul în întregul oraş.

13.25 Sergiu Tofilat, expert în economie: “Să întoarcă miliardul cei care l-au furat, nu cetăţenii. Ei fură de la Moldovagaz şi spun că acestea sunt pierderi. Ne fură şi de la Metalferos, şi de la Moldtelecom, şi din drumuri, poduri, de peste tot, cu fiecare bon de plată pe care îl achităm. Chirtoacă nu rămâne în urmă. Zilele trecute doi tineri curajoşi au scos la iveală o schemă cu parcările din Chişnău. (...) Acum când ţara e în criză, iar businessul abia de încearcă să supravieţuiască, ei majorează impozitele, vor să ne impună să plătim impozit pe imobil. (...) Vrem să trăim într-o ţară normală, liberă, unde oamenii pot lucra şi câştiga decent, unde poliţiştii să poată lucra normal, unde judecătorii să facă justiţie. Trebuie să facem ordine la noi acasă şi să ne revendicăm drepturile.” Sergiu Tofilat a făcut referire şi investigaţiile portalului Anticoruptie.md și Ziarului de Gardă, care demonstrează ilegalităţile comise de actuali funcţionari şi demnitari de stat. 

13.05 Activista Inga Grigoriu reia cronologia protestelor care s-au organizat periodic în ultimul an. “Cetăţenii au continuat să protesteze pentru că toate revendicările lor au fost ignorate de guvernare. (...) Forţa şi unitatea de care au dat dovadă cetăţenii într-un an au declanşat schimbări tectonice în rândurile guvernării. Vom vontinua această luptă până la capăt”, declară activista la microfon. “Jos Poalelungi! Aceste cuvinte întruchipează adevărata justiţie din Republica Moldova”, spune Inga Grigoriu.

12.45 Din scena instalată în PMAN se anunță că un grup de protestatari au venit de la Orhei cu tractoarele. Mulţimea îi salută cu "Bravo!" pe cei care se alătură mitingului. “Este adevărat că am fost mai pasivi în ultimele trei luni. Au fost trei luni dificile, luni în care am fost în toată ţara şi, împreună cu dumneavoastră, am semnat pentru referendum - 408.000 de cetăţeni care au spus un “Da” hotărât schimbării. Ştiţi ce s-a întâmplat cu aceste semnături. Ştiţi cum am fost sfidaţi din nou de acest regim criminal”, a declarat de la tribună Alexandru Cozer, unul dintre reprezentanţii Platformei DA.

12.30 Mai multe coloane de protestatari de la Strășeni, Cahul, Călărași, Nisporeni au ajuns la această oră în PMAN. Astfel, în centrul Capitalei sunt deja mii de oameni cu pancarde și tricoloruri în mâini.  

12.00 Inspectoratul Național de Patrulare al IGP precizează că angații poliției nu interzic vreunei unități de transport să se deplaseze la evenimentul din Capitală. "Vă informăm, coloana unităților de transport care vine dinspre Strășeni a ajuns deja pe str. Calea Ieșilor, iar în Capitală sunt amenjate locuri de parcare pentru toate unitățile de transport venite din raioanele țării. Rugăm participanții la eveniment să se exprime pașnic și să colaboreze cu oamenii legii, pentru desfășurarea liniștită a evenimentului", au precizat angajații Inspectoratului Național de Patrulare.

 

11.00 Cetățeni din raioanele Republicii Moldova se plâng că nu pot ajunge la manifestație și că în autogarele din țară nu sunt suficiente unități de transport care să se deplaseze spre Chișinău. "Firmele de transport interurban controlate de PD azi au limitat la maxim numărul de unități pe rută. Unii oameni nu pot ajunge la proteste, alții - la piață, alții - la biserică", scrie Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, pe rețeaua de socializare Facebook.

Mihail Budac sesizează aceeași problemă pe Facebook

Galerie foto de Denis Romanescu, reporter Anticoruptie.md

Victoria Dodon, Anastasia Nani
24/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii