O judecătoare pierde lupta cu CSM și cu o contracandidată cu Porsche, dar cu mai puțină experiență

Victoria Dodon
26/02/2016
Mariana Pitic a fost propusă recent la funcția de judecător al CSJ. Foto: inj.md

Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea judecătoarei Domnica Manole prin care magistrata a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o promova pe Mariana Pitic la CSJ. Judecătorii Curții au emis vineri, 26 februarie, o hotărâre prin care califică solicitarea Domnicăi Manole, contracandidata Marianei Pitic, drept neîntemeiată.

Mariana Pitic a fost numită judecător la Curtea Supremă de Justiție la sfârşitul lunii ianuarie, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Atunci, societatea civilă atrăgea atenția la faptul că, în trecut, Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experienţă în funcţia de magistrat dintre toţi candidaţii, iar în ultimii trei ani magistrata nu şi-a exercitat deloc funcţia, desfăşurând activităţi didactice. Mai mult, Jurnal TV a relatat despre faptul că Pitic a uitat să indice în declaraţia de avere maşina de lux de marcă Porsche pe care o conduce, trecând pe hârtie un automobil de model BMW X5, care ar fi avariat şi ar costa doar 10.000 de lei.

Domnica Manole a depus o contestaţie, motivând că Mariana Pitic, contracandidata sa, a fost promovată cu încălcarea procedurii. În opinia ei, deicizia CSM trezeşte dubii, pentru că “nu a fost respectat scopul și cerința legală ca să fie ales în bază de merit un judecător după criteriile de performanță, experiență profesională și reputație profesională”. Totuşi, magistraţii de la CSJ au respins cererea acesteia ca neîntemeiată. Anterior, avocata Domnicăi Manole, Veronica Mihailov-Moraru, a solicitat înlocuirea completului de judecată întrucât acesta ar fi părtinitor. Cererea a fost însă respinsă. 

Mai multe ONG-uri şi-au exprimat îngrijorarea faţă de promovarea Marianei Pitic în fotoliul de judecător al CSJ. Într-un apel public, semnatarii solicitau CSM să indice criteriile în baza cărora a fost decisă promovarea şi să-şi motiveze hotărârea. Totodată, organizațiile neguvernamentale au cerut ca Parlamentul să verifice dacă Pitic corespunde criteriilor de integritate și dacă într-adevăr ea este cel mai bun candidat, conform parametrilor de evaluare a performanțelor judecătorilor. 

Anterior și Domnica Manole a fost in vizorul presei. Bunăoară, Ziarul de Gardă a scris că magistrata deţine 11 automobile, mai multe dintre acestea fiind date în arendă unor companii de taxi. În anul 2009, Manole a fost avertizată de CSM după ce a fost surprinsă de ProTV în timp ce discuta cu Eduard Muşuc, pe atunci preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău, dând sfaturi cu privire la un proces în care era implicat politicianul.

Potrivit unui recent sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice “CBS-AXA” la solicitarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova, 57% din judecătorii de la CSJ și 56% din judecătorii de la curțile de apel, participanți la studiu, mai curând nu sunt de acord sau nu sunt de acord deloc cu afirmația că modul de promovare al magistraților este unul corect și bazat pe merite, dar și cu faptul că la instanţele superioare sunt promovați cei mai buni candidați.

Victoria Dodon
26/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii