PD vrea judecători aleși de popor. Experți: „O inițiativă populistă, care sfidează independența puterii judecătorești”

Mariana Colun
09/10/2018
Foto: colaj CIJM

Partidul Democrat își propune să modifice Constituția ca judecătorii să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut marți, 9 octombrie, de către Vlad Plahotniuc, liderul PD, în cadrul unui briefing de presă. În prezent legea prevede că judecătorii sunt numiți de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care îi alege prin concurs. Experții califică inițiativa PD drept una populistă și inoportună, o inițiativă care sfidează independența puterii judecătorești.

„În pofida reformelor implementate în domeniul justiției, persistă ideea că sistemul judecătoresc nu este tocmai independent sau că unele grupuri de interese ar interveni în actul de justiție. De aceea, Partidul Democrat însărcinează Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Proiectul urmează să fie dezbătut pe larg cu societatea civilă și grupurile profesioniste interesate, după care urmează să fie supus votului în Parlament”, a anunțat Plahotniuc.

Inițiativa Partidului Democrat pare una populistă, iar dacă va fi implementată, întreg procesul poate dura între opt și zece luni, ne-a declarat expertul Nicolae Osmochescu. Acesta susține că astfel de sisteme sunt implementate în țările cu o democrație slabă. „Au fost și sunt sisteme în care judecătorii se aleg direct de către electorat. Dar asta se întâmplă în țările unde este un singur partid la putere”, a observat Osmochescu.

Contactată de reporterii portalului Anticoruptie.md, experta Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova califică propunerea PD drept una populistă și inoportună.

„E inacceptabil, e o aberație. În primul rând, inițiativa PD este populistă, sfidează independența puterii judecătorești și constituie un atac la instituțiile statului de drept. Toate sondajele arată că cea mai coruptă instituție în R. Moldova este Parlamentul, iar aleșii poporului se bucură de cea mai puțină încredere în rândul cetățenilor. O propunere de o asemenea anvergură nu e cazul să fie făcută de un partid politic, în cadrul unui briefing de presă, fără vreo consultare. Cum poate să însărcineze un partid Comisia juridică din Parlament? De când Comisia execută ordinele unui partid politic? Nu există deputați care pot să vină cu inițiativă legislativă?”, se întreabă retoric Nadejda Hriptievschi.

Aceasta consideră că actualul sistem juridic, deși are lacune, are practici și tradiții care nu pot fi schimbate peste noapte. „De fapt, motivația este că avem probleme, dar probleme sunt în toate sistemele – Parlament, poliție, medicină etc. Alegerea judecătorilor de către popor nu este o soluție”, subliniază experta. 

Aceasta a amintit un alt proiect de lege de modificare a Constituției, care a eșuat, pentru că nu au fost găsite suficiente voturi. „E un proiect care anulează termenul inițial, de cinci ani, al judecătorilor, care anulează promovarea magistraților de către Parlament la Curtea Supremă de Justiție. Comisia de la Veneția recomandă să fie exclusă implicarea politicului la maximum, pentru că orice numire a judecătorilor de către un organ politic este o negociere. Proiectul respectiv nu e adoptat, pe 18 ianuarie expiră termenul”, a precizat Nadejda Hriptievschi.

Acum doi ani, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a făcut public un fragment dintr-o conversaţie telefonică a prim-vicepreședintelui de atunci al PD, Vlad Plahotniuc, cu una dintre cunoștințele sale. Omul de afaceri părea să dea indicații în cadrul unui dosar.

Cele circa 30 de secunde din înregistrarea audio arată că Vlad Plahotniuc ar promite interlocutorului său că va face totul ca să aranjeze o anumită situație. „Spune-i aceluia liniştit, pentru că aici ne arde fundul. Acum închipuie-ţi că se întoarce dosarul înapoi, îţi dai seama ce scandal va fi în ţară? O să se întrunească toţi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, procurorul general. Mie nu-mi trebuie chestia asta. Eu o să fac totul ca să se liniştească, dar tu trebuie să fii închis, spune-i asta lui”, i-ar fi spus Vlad Plahotniuc interlocutorului său. 

Mariana Colun
09/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii