Rezoluția Forumului mass-media: jurnaliștii condamnă lipsa de reacție a autorităților față de problemele presei și cer să nu-și mai asume angajamente doar de ochii lumii

Anticoruptie.md
04/12/2016
Foto: Ana Gherciu

Comunitatea mass-media din Republica Moldova condamnă lipsa de reacție a autorităților la factorii nocivi care au influențat negativ dezvoltarea presei într-un mod democratic. Jurnaliștii cer Parlamentului, Guvernului, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, precum și altor structuri de stat să nu mai mimeze angajamente asumate doar de ochii lumii, ci să implementeze la modul real prevederile ce se regăsesc în programul de guvernare pe segmentul mass-media. Concluziile se regăsesc în Rezoluția Forumului mass-media din Republica Moldova 2016, eveniment care s-a desfășurat la Chișinău în perioada 2-3 decembrie și a întrunit peste 240 de jurnalişti, editori, manageri, experţi media, comunicatori, bloggeri, activişti sau reprezentanţi ai unor instituţii publice.

Potrivit actului adoptat, în 2016 se constată o degradare fără precedent a calității produselor oferite de multiple mass-media importante, mai ales, în perioada alegerilor prezidențiale „care mai degrabă au dezinformat decât au informat electoratul”. Totodată, se atestă o concurență neloială în domeniul mass-media și în cel al publicității comerciale, fapt ce dăunează grav pluralismului și democrației în sine. 

Participanții la Forum condamnă lipsa de reacție a autorităților după prima ediție a Forumului mass-media, care a avut loc la 27-28 octombrie 2015, perioadă în care autoritățile au acționat „anemic și ineficient” în ceea ce privește presa din Republica Moldova. De asemenea, ei cer breslei jurnalistice să se opună controlului politic, să activeze în beneficiul cetățeanului și nu al patronului-politician, și să respecte standardele profesionale. 

În următoarele săptămâni, un grup de lucru format din experți media şi facilitatorii atelierelor care au avut loc în cadrul Forumului mass-media 2016 vor formula completări la Foaia de parcurs pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova, elaborată la prima ediţie a Forumului, care a avut loc anul trecut. Ulterior, textul va fi transmis autorităţilor şi altor factori de decizie, precum și ambasadelor, reprezentanţelor străine, instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale care monitorizează dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova.

Anticoruptie.md
04/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii