VIDEO // Europarlamentar către Pavel Filip: "Ce faceţi în lupta anticorupţie? Ce faceţi pentru a scăpa țara de influenţa lui Plahotniuc?"

Anticoruptie.md
15/03/2016
Pavel Filip, la Bruxelles Foto: Facebook / Siegfried Mureşan

Prim-ministrul Pavel Filip s-a pomenit asaltat de întrebări dure din partea deputaţilor Parlamentului European, la cea de-a doua Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană care s-a desfăşurat timp de două zile la Bruxelles, Belgia. Acestea au vizat eforturile depuse de noul Guvern în combaterea corupţiei, oligarhizarea ţării, criza din sistemul financiar-bancar, conflictul transnistrean şi altele.  

În timpul discuţiilor, europarlamentarul Cristian Preda a vrut să afle cum noua guvernare vrea să scoată Moldova de sub influenţa controversatului om de afaceri Vladimir Plahotniuc, pe care l-a numit o „povară” în procesul de integrare în UE. „Ce faceţi dumneavoastră şi cu ce anume aţi fost mai credibil pentru coaliţia de guvernare în lupta anticorupţie? Am să vă pun şi întrebarea pusă anterior lui Andrian Candu, tot aici, dar la care dânsul nu a răspuns: ce faceţi dumneavoastră pentru a vă scăpa partidul şi politica din Republica Moldova de influenţa lui Plahotniuc? Dacă există astăzi o povară în calea integrării europene a Moldovei, este vorba anume de acest oligarh”, a declarat deputatul european.

Premierul Filip, însă, a replicat că problema ar consta în sistem, nu în persoane. „Ce facem noi pentru a dezoligarhiza viaţa politică din Chişinău? Au fost vizate persoane anume cu care facem parte din aceeaşi formaţiune politică. Viziunea mea este că nu doar printr-un schimb de politicieni sau partide de la guvernare se rezolvă problemele cu care se consultă astăzi Republica Moldova. Problemele pot fi rezolvate prin acţiuni şi schimbări sistemice”, a spus prim-ministrul. Filip a adăugat că şi finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, care ar urma să fie introdusă în acest an potrivit proiectului de Lege a bugetului pentru anul 2016, ar garanta independenţa partidelor politice faţă de o persoană sau un grup de persoane.

Filip a fost întrebat şi despre cum intenţionează să prevină alte posibile fraude precum dispariţia miliardului din sistemul bancar moldovenesc – „un caz incredibil de corupţie”.

„Instituţiile statului trebuie să-şi facă meseria şi să identifice toate persoanele implicate în frauda bancară. Pe de altă parte, este important să se facă tot posibilul pentru a recupera aceşti bani, dar şi mai importante sunt acţiunile întreprinse de către autorităţi pentru ca aşa ceva să nu se mai repete. (...) Încrederea nu se oferă, ci se câştigă, acesta este crezul nostru», a ţinut să accentueze Filip.

Însă, se pare că răspunsurile şefului Guvernului nu au fost pe măsura aşteptărilor eurodeputaţilor.

„Sunt dezamăgit de răspunsurile pe care le-am primit astăzi de la prim-ministrul Republicii Moldova. I-am transmis astăzi prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, că la Chișinău este nevoie de un guvern proeuropean, având în vedere beneficiile multiple ale apropierii de Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova și că, pentru mine, un guvern nu este proeuropean doar dacă declară acest lucru, ci dacă și implementează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. (…) În răspunsul domniei sale, șeful Executivului de la Chișinău mi-a spus doar că Guvernul a propus legislație, dar nimic despre ce cuprind acele proiecte de legi și ce pași concreți au întreprins. Este insuficient și, repet, am fost dezamăgit de răspunsuri.”, a scris ulterior europarlamentarul Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook. 

Anticoruptie.md
15/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii