Cine va aproviziona deputații cu tablete. Compania câștigătoare, sancționată anterior pentru nerespectarea obligațiunilor contractuale

Julieta Savițchi
12/02/2020

O companie care a fost sancționată anterior pentru că nu a livrat la timp tabletele pentru deputați a câștigat și cea de-a doua licitație organizată de Parlament privind aprovizionarea deputaților cu tablete. Este vorba despre compania Forse-Computer SRL care a fost sancționată cu aproape o sută de mii de lei.

Foto: captură tender.gov.md

Întreprinderea Forse-Computer SRL a fost desemnată câștigătoarea licitației din 3 decembrie 2019, privind livrarea tabletelor pentru deputați, iar la 12 decembrie Secretariatul Parlamentul a semnat cu firma un contract de achiziție a 101 de tablete pentru deputați, în sumă totală de 2.729.540 de lei.

La 23 decembrie 2019, Forse-Computer SRL a înaintat Secretariatului Parlamentului un demers în care solicita prelungirea termenul contractului până la data de 31 ianuarie 2020 pe motiv că echipamentul nu era unul standard, iar producătorul nu dispune de procesoare Intel. Solicitarea agentului economic a fost respinsă pe motiv că anul bugetar începe la data de 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie.

În ianuarie, Secretariatul Parlamentului a organizat o nouă licitație privind procurarea tabletelor pentru deputați. La tender au participat patru firme, printre care și Forse-Computer SRL. La 7 februarie, a avut loc deschiderea ofertelor, cea a companiei Forse-Computer fiind refuzată. În urma deschiderii ofertelor, a fost menținută oferta întreprinderii BASS systems care a propus un preț cu circa 200 de mii de lei mai mare decât cel propus de Forse-Computer.

 

La 12 februarie, Secretariatul Parlamentului a anunțat că firma câștigătoare a licitației pentru procurarea tabletelor deputaților este Forse-Computer, care a propus suma de 2.249.625 de lei, acesta fiind cel mai mic preț.

 

Presa a scris anterior că SRL BASS systems ar fi fost controlată de fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, iar fondatorul oficial și administratorul întreprinderii, Onisim Popescu, ar fi fost partener de afaceri al fostului lider democrat. Începând cu 2013, BASS system a câștigat mai multe licitații avantajoase cu statul, în sumă de peste 300 de milioane de lei.

Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Olga Diaconu, coordonatoare de programe în cadrul Asociație pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), a declarat că rezultatul tenderului pare a fi dubios, deoarece compania Forse-Computer urma să fie inclusă în lista neagră. „Încălcarea de către autoritatea contractantă a obligației de a solicita includerea în lista de interdicție a unui operator economic care nu a livrat marfa contribuie la perpetuarea practicilor neperformante în sistemul achizițiilor publice”, a precizat experta. 

Julieta Savițchi
12/02/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii