Coronavirus // Achizițiile publice vor fi mai transparente. Guvernul a aprobat noi reguli de raportare

Anticoruptie.md
09/07/2020
Foto: Ion Chicu via Facebook

Achizițiile publice efectuate în scopul  prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus de tip nou vor fi mai transparente. Guvernul a aprobal în acest sens un nou proiect care prevede un set de măsuri suplimentare, care ar eficientiza gestionarea banilor publici. 

Proiectul va monitoriza cheltuirea banilor bugetari și va oblig autoritățile să facă publice rapoartele cu privire la achizițiile publice efectuate în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus. O altă noutate ține de activitatea Agenției Achiziții Publice (AAP), care va monitoriza corectitudinea desfășurării procedurilor de achiziții publice. AAP, de asemenea urmează să facă publice datele monitorizate la nivel național, cu specificarea proprietarilor efectivi ai operatorilor economici contractați. Noul proiect al cabinetului de miniștri mai prevede că auditorii interni vor evalua cum au fost cheltuiți banii publici prin analiza procesului de  achiziții publice efectuate de instituțiile statului. 

Formele și termenele de raportare, dar și autoritățile responsabile de realizarea măsurilor stabilite sunt stipulate în noul proiect. 

 

Anticoruptie.md
09/07/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii