Cum a obținut firma ex-vicepreşedintelui raionului Criuleni contracte de achiziții publice de milioane de lei înainte de demiterea acestuia

Julieta Saviţchi
25/07/2022
CIJM

Fostul vicepreşedinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor, a reuşit să obţină câteva contracte avantajoase cu autoritatea publică locală pe care o conducea, pe ultima sută de metri înainte de a fi lipsit de mandat. Ogor a fost demis după ce Curtea de Apel Chişinău a lăsat în vigoare, la 4 mai 2022, decizia Autorităţii Naţionale de Integritate privind constatarea încălcării regimului incompatibilităţii funcţiilor, care l-a lipsit de dreptul de a deţine funcţii publice pe un termen de 3 ani.

Bani pentru refugiaţii ucraineni

Societatea cu răspundere limitată „Olcriscom” SRL a încheiat, la 28 martie 2022, un contract de achiziţie cu Directia Asistenta Sociala si Protectia Familiei Criuleni în sumă de 796.500 de lei pentru „servicii de distribuire a plăţilor sociale”.

La 26 mai 2022, întreprinderea şi direcţia respectivă au mai semnat un contract, de 1.402.200 lei, pentru „prestarea servicii sociale temporar pentru regugiați”.

În ambele cazuri este vorba despre plasarea refugiaţilor ucraineni în tabără pentru odihna de vară a copiilor „Cristiano” din satul Slobozia Duşca, care aparţine lui Oleg Ogor.

Ludmila Brânză, şefa Direcţiei asistenţă socială a raionului Criuleni, ne-a comunicat că în tabăra lui Ogor au stat în jur de 100 de refugiaţi ucraineni, timp de aproape trei luni. Deci, pentru întreţinerea unui refugiat, firma lui Ogor a primit 7329 de lei pe lună. Banii au fost alocaţi de Guvern.

Servicii achiziţionate fără licitaţie

Tabăra lui Oleg Ogor a fost aleasă pentru cazarea refugiaţilor în afara licitaţiei. La capitolul contracte atribuite de pe portalul guvernamental al licitaţiilor se precizează cu NFP – negociere fără publicare.

Ludmila Brânză a precizat că serviciile au fost achiziţionate de la Olcriscom SRL în afara licitaţiei, deoarece numărul refugiaţilor ucraineni era foarte mare şi trebuia să fie luată o decizie urgentă pentru cazarea lor.

„Primii refugiaţi au venit la 26 februarie (la două zile după începerea războiului în Ucraina n.r.) . Nu aveam timp pentru licitaţii. Trebuia să-i cazăm urgent şi i-am dus la tabăra de la Slobozia Duşca. Apoi au mai venit refugiaţi, în luna martie, şi i-am dus acolo. O parte din refugiaţii veniţi i-am cazat în căminul unei şcoli profesional tehnice”, ne-a explicat Ludmila Brânză.

Amintim că în perioada respectivă Oleg Ogor deţinea funcţia de vice-preşedinte al raionului Criuleni, responsabil pentru sectorul social, Ludmila Brânză fiindu-i subaltern direct.

S-au duelat, apoi s-a împărţit cu un consilier raional

Vacanţa de vară a elevilor a suplinit contul firmei lui Oleg Ogor cu încă 2.382.989 de lei. Un contract, de 412.628, peivind odihna de vară a copiilor a fost semnat cu Direcţia Educaţie a raionului Cantemir.

 

 

 

Un contract, în sumă de 995.585 de lei, SRL „Olcriscom” l-a semnat cu Direcţia Educaţie a raionului Hânceşti

 

Un alt contract semnat de SRL Olcriscom pentru organizarea odihnei de vară a elevilor a fost cu Direcţia Educaţie a raionului Criuleni. Suma contractului pentru serviciile prestate de firma lui Ogor este de 974.776 de lei.

 

La ultimele două licitaţii, operatorul economic Olcriscom SRL l-a avut drept concurent pe operatorul economic Zîmbet SRL, în privința căruia, mai multe surse indică o afiliere cu Ghenadie Cazacu, care face parte din echipa de consilieri din r-nul Criuleni și care ar fi un apropiat al lui Oleg Ogor.

Valoarea estimativă a licitaţiei anunţată de Direcţia Educaţiei a raionului Criuleni a fost de 1.953.000 de lei. Concurenții au prezentat oferte identice ca preţ, de 1.609.300 lei fiecare.

 

 

În final, cei doi operatori au împărțit în mod egal banii publici, oferind 848 de bilete de odihnă.

În context, precizăm că şefa Direcţiei Educaţie a raionului Criuleni, Ala Ungurean, are interdicţia de a ocupa funcţii publice pe un termen de 3 ani, după ce, în februarie 2022, instanţa de judecată a lăsat în vigoare Actul de constatare al ANI privind încălcarea de către funcţionară al regimului juridic al incompatibilităţilor.  Aceasta a fost anterior subalterna directă a lui Ogor.

 

Ala Ungurean şi Oleg Ogor

Firma lui Ogor, favorizată la licitaţii

Cazurile din anul curent nu sunt singurele când Oleg Ogor a profitat de funcția publică pentru a-și atrage dividende economice. Funcționarul a fondat firma SRL „Olcriscom”, care a cumpărat tabăra de odihnă a satului Slobozia Dușca, în februarie 2008, în timp ce se afla în posesia mandatului de consilier raional în Criuleni.

Oleg Ogor, surprins la tabăra „Cristiano”

În perioada anilor 1999-2007, Ogor a deținut două mandate consecutive de primar al satului Slobozia Dușca. Vinderea taberei a provocat nemulțumirea locuitorilor din sat, care l-au acuzat public pe fostul edil că s-a folosit de funcție pentru a pregăti terenul să cumpere tabăra la preț derizoriu.

Tabăra se întinde pe malul Nistrului, pe un teren cu suprafața de 2,92 de hectare, înregistrat pe numele companiei „Olcriscom” SRL. Pe numele firmei este înregistrat și un teren alăturat, de 1,4 hectare. Oleg Ogor declară oficial că valoarea afacerii este de patru milioane de lei, în timp ce valoarea cadastrală a taberei și a terenurilor este de 5,4 milioane de lei.

Înainte de 2022, Olcriscom SRL a încheiat contracte de achiziție cu instituțiile statului pentru odihna de vară a copiilor în sumă de peste 25 de milioane de lei. Doar în perioada când Ogor era deputat, în conturile firmei sale au intrat cel puțin opt milioane de lei în urma achizițiilor cu instituțiile publice.

În primăvara anului 2020, firma vicepreședintelui raionului Criuleni, Oleg Ogor, s-a căpătuit cu 170 de mii de lei din fondul de rezervă al raionului în perioada stării de urgență din primăvară. Banii au fost alocați întreprinderii Olcriscom pentru cazarea și hrana personalului medical din Criuleni, antrenat în tratarea pacienților infectați cu Covid-19. Suma ajunsă în contul firmei lui Ogor depășește resursele alocate din fondul de rezervă al raionului Criuleni pentru procurarea echipamentelor de protecție și a dezinfectanților în perioada respectivă.

Articolul a fost publicat pe portalul revizia.md în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).

Julieta Saviţchi
25/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii