Cum au „rezolvat” autorităţile din Criuleni problema şcolii din Dubăsarii Vechii. Au decis să investească într-o anexă la şcoala veche, lăsând în paragină şantierul pentru o şcoală nouă

Julieta Saviţchi
01/11/2021

O anexă care va costa bugetul raionului Criuleni peste 8 milioane de lei urmează să fie construită la clădirea Liceului „Nicolae Donici” din satul Dubăsarii Vechi. Anexa este prevăzută pentru 12 săli de clasă în care vor învăţa 240 de elevi, în timp ce numărul total al elevilor din liceu este de 470 de elevi. În acelaşi timp, în Dubăsarii Veci stă de mai mulţi ani lăsat în paragină un şantier care urma să ajungă o şcoală modernă, scrie portalul revizia.md.

Deşi autorităţile raionului au alocat deja 4 milioane pentru construcţia anexei şi se lăudau că va fi gata până la începutul noului an şcolar, firma care a câştigat licitaţia pentru a construi nu a pus încă nici temelia viitoarei construcţii. În schimb, a fost organizată  sfinţirea locului unde va fi construită anexa. Printre oaspeţii de onoare invitaţi la ceremonia de sfinţire au fost mai mulţi funcţionari din Criuleni, certaţi cu legea, cum ar fi vicepreşedinţii raionul, Oleg Ogor şi Roman Onica, demişi în urma actelor de constatare a Autorităţii Naţionale de Integritate şi repuşi în funcţie printr-o decize a Judecătoriei Criuleni, contestată în instanţa ierarhic superioară. Nu a lipsit nici Veaceslav Vatamaniuc, arhitector-șef al Consiliului Raional Criuleni, care nu demult s-a eliberat din arest la domiciliu, fiind învinuit de CNA de corupere pasivă.

 

Ceremonia de sfinţire din faţa liceului. În centru, Oleg Ogor, Roman Onică şi Veaceslav Vatamaniuc

 

În plină pandemie, nicio persoană cu mască. Au fost prezenţi şi elevi

 

Locul unde va fi construită anexa

 

Licitaţia de milioane, iniţiată de conducerea liceului

Contractul pentru construcţia anexei de la Dubăsarii Vechi, în sumă de  8.245.830 de lei, a fost încheiat la 10 octombrie 2021 între conducerea Liceului „Nicolae Donici” şi întreprinderea Igostaff Construct din satul Doroţcaia, raionul Dubăsari.

Conform contractului, anexa va avea două nivele şi va include o sală de sport şi 12 săli de studii.

Conform Caietului de sarcini, au fost calculate preţurile şi pentru săparea manuală a pământului, evacuarea pământului săpat, precum şi reparaţia drumului pe care urmează să fie transportat pământul.

 

Câştigătorul licitaţiei, lăsat cu buza umflată

Licitaţia a fost anunţată de către conducerea Liceului „Nicolae Donici” la 17 iunie 2021, la o lună şi jumătate după ce Virginia Bâzgu a fost numită în funcţia de directoare a instituţiei de învăţământ din Dubăsarii Vechi.

„A fost iniţiativa întregului sat. Clasele sunt aglomerate. Şcoala primară se află în altă clădire care ar putea fi folosită ca grădiniţă. Sunt mulţi copii şi satul mai are nevoie de o grădiniţă, iar şcoala primară va putea fi adusă la noi. Dacă va fi construită anexa, cred că au să încapă toţi”, ne-a declarat Virginia Bâzgu.

Marina Novac, cea care a deţinut interimatul funcţiei de director al liceului din Dubăsarii Vechi, ne-a comunicat că cei din conducerea raionului Criuleni i-au propus anterior şi ei să anunţe o licitaţie privind construcţia anexei, dar a refuzat. „Am consultat diferiţi specialişti şi am ajuns la concluzia că ideea este inoportună. Anterior, în această clădire încăpeau aproape 700 de elevi. Există şi sală de sport. Rata natalităţii în sat, ca peste tot în Republica Moldova, este în scădere. Mi s-a creat impresia că ar putea fi vorba de spălare de bani şi am refuzat”, ne-a spus Marina Novac.

Fosta interimară ne-a mai declarat că după ce a respins propunerea cu anexa Direcţia Educaţie din Criuleni, patronată de vicepreşedintele Oleg Ogor, i-a pus piedici în concursul pentru funcţia de director al liceului „Nicolae Donici”, iar acum se află într-un proces de judecată. „Dacă sincer, nu mai vreau să fiu director al instituţiei. Dar am fost umilită, şi-au bătut joc de mine şi vreau doar să mi se facă dreptate”, ne-a declarat Marina Novac.

Precizăm că Virginia Bâzgu şi Oleg Ogor fac parte din aceiaşi formaţiune politică, Partidul Unităşii Naţionale.

Şantierul care nu a mai ajuns şcoală

În centrul satului Dubăsarii Vechi stă uitat, de vre-o 30 de ani, un şantier, cea mai înaltă construcţie din localitate. Construcţia nefinisată a fost proiectată pentru o şcoală modernă.

Șantierul care nu a ajuns şcoală

Locuitorii din sat susţin că această construcţie a fost începută în anul 1990 de către fosta gospodărie agricolă a comunităţii. Lăsat de izbelişte, şantierul în care cresc buruiene şi a ajuns un loc de risc pentru adolescenţi, ştirbeşte doar imagunea localităţii.

Ivan Novac, ultimul director al gospodăriei agricole comune din Dubăsarii Vechi, ne-a declarat că nu i-a ajuns un an ca să finalizeze proiectul. „Gospidăria comună a fost lichidată, iar cei care au deţinut ulterior puterea în localitate nu şi-au dat interesul. Copiii de la sate tot au nevoie de un învăţământ de calitate, să frecventeze diferite cercuri. Anexa care vor s-o construiască nu va rezolva problema. Din câte am auzit, ar exista anumite interese pentru această clădire, în special pentru teren”, ne-a declarat Ivan Novac.

Câştigătorul licitaţiei, lăsat cu buza umflată

La licitaţia electonică, anunţată de conducerea liceului din Dubăsarii Vechi, au participat 5 agenţi economici. Cel mai mic preţ, de 6.476.977 de lei fără TVA, a fost propus de către întreprinderea Anadem-Construct din Chişinău, întreprinderea fiind desemnată câştigătoare.

Rezultatul licitaţiei electronice a fost contestat de către întreprinderea din Doroţcaia, a cărei ofertă a fost cu 400.000 de lei mai scumpă. Autorul sezizării a invocat mai multe nereguli admise de firma concurentă, cum ar fi necorespunderea garanţiei bancare sau necorespunderea lucrărilor conform Caietului de sarcini.

La 16 septembrie 2021, Agenţia pentru Soluţionarea Contestaţiilor a admis sesizarea SRL Igostaff şi a obligat Liceul Teoretic „Nicolae Donici” Dubăsarii Vechi, ca măsură de remediere, în termen de până la 10 zile  să reevalueze oferta Anadem-Construct.

Conducerea liceului din Dubăsarii Vechi s-a conformat deciziei şi a semnat contractul cu Igostaff Construct fără ca să facă uz de dreptul de a se adresa în instanţa de judecată.

SRL Anadem-Construct a încercat să contesteze actul de constatare, însă până la urmă au renunţat fiind „convinși de argumentele depuse în contestaţie”.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).

Julieta Saviţchi
01/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii