DOC // Nereguli de milioane, depistate la Primăria Măgdăcești // Taxe nejustificate de la cetățeni și licitații trucate

Julieta Savițchi
31/07/2020

Încasarea taxelor nejustificate pentru iluminatul stradal, licitații trucate, utilizarea neregulamentară a banilor publici și alte abuzuri ale administrației locale au fost constatate de către Inspecția Financiară în urma unei revizii efectuate la Primăria satului Măgdăcești, raionul Criuleni. Liuba Cojocaru, primarul localității, respinge acuzațiile și îi învinuiește pe inspectorii financiari că ar fi falsificat raportul.

Inspectorii au constatat că în perioada 2016–2019, administrația locală din Măgdăcești a încasat nejustificat de la locuitorii satului taxe pentru iluminatul stradal în valoare de 1.340.000 de lei. Contracte în acest sens nu au fost întocmite, iar taxele au fost incluse în facturile întreprinderii Apă-Canal Măgdăcești.

Un alt abuz constatat de Inspecția Financiară l-a constituit întocmirea unui contract de vânzare-cumbpărare a unui imobil cu suprafața de 761,7 metri pătrați și a terenului aferent cu suprafața de 0,2078 hectare de la familia primăriței. Imobilul a fost procurat cu 1,6 milioane de lei pentru amenajarea unei grădinițe noi deși a fost evaluat la 1,581 milioane de lei.

Anterior, imobilul respectiv a găzduit școala primară și s-a aflat în gestiunea administrației publice locale. În 2007, primărița Liuba Cojocaru a procurat imobilul și terenul aferent cu 240.000 de lei, iar pe o porțiune de teren și-a construit casă.

Totodată, a mai fost constatată și necorespunderea calității dosarelor privind achizițiile publice. Acestea nu au fost ștampilate și numerotate pentru excluderea riscului de sustragere și schimbare a documentelor în scop de fraudă. De asemenea, au fost depistate mai multe încălcări ale legislației financiare.

Consilierul local Constantin Ursu ne-a comunicat că raportul Inspecției Financiare a fost expediat în Procuratură. „Cred că va fi intentat dosar penal. Primărița și-a bătut joc de locuitorii satului, încasând de la fiecare familie 25 de lei pe lună pentru iluminatul stradal. Nu știu cum a constatat dumneaiei această sumă. Da, decizia a fost votată de consiliul local, dar majoritatea consilierilor sunt persoane loiale Liubei Cojocaru”, ne-a declarat alesul local.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupție.md, Liuba Cojocaru ne-a declarat că informațiile prezentate de inspectorii financiari nu corespund realității. „Ei au încurcat rapoartele. Inițial, mi-au dat niște constatări și concluzii, iar acum în raport apar altele. Mă duc luni să mă clarific la Inspecția Financiară. Azi nu am putut, a fost președintele Dodon la noi. După ce mă voi clarifica la Inspecția Financiară, voi face mai multe comentarii”, a precizat primărița de Măgdăcești.

 

 

Julieta Savițchi
31/07/2020Follow us on Telegram

Comentarii