Firma soției unui înalt funcționar de stat va produce costume de protecție pentru medicii din prima linie

Julieta Savițchi
17/09/2020

Întreprinderea Artbutic SRL, fondată în 2012 de către Evelina Zara, soția directorului Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, fostul director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, urmează să coase aproape 308.000 de costume de protecție pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19, în valoare de 26.785.128 de lei.

SRL Artbutic a reușit să obțină contractul de milioane cu ajutorul cunoscutei companii farmaceutice Tetis Internațional, care a participat la licitația anunțată de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). La licitație au participat patru agenți economici, Medeferent SRL, Dita EstFarm SRL, Tetis International SRL și BM Portavita SRL. Întreprinderea Tetis Internațional a câștigat licitația cu mostrele costumelor produse de Artbutic, deși alte două firme au propus prețuri mai mici.

Rezultatul anunțat al licitației i-a indignat pe fondatorii întreprinderii BM Portavita. Lilia Ranogaeț, fondatoarea și administratoarea întreprinderii, a contestat licitația pe motiv că ar fi fost trucată. Ranogaeț a invocat că Tetis Internațional nu a prezentat certificate de calitate, costumele de protecție urmau a fi testate, iar procedura de certificare poate fi executată doar de organizații autorizate incluse în jurnalul Comunității Europene.

Ranogaeț susține că prețul propus de concurenți nu corespunde realității, deoarece doar prețul materiei prime, fără cheltuielile pentru manoperă, electricitate, taxe, impozite și transport, se ridică la 75 de lei per unitate. Un alt argument prezentat de directoarea de la BM Portavita este capacitatea scăzută de producție. Astfel, Artbutic are capacitatea de producție de 500 de combinezoane pe zi, iar pentru a satisface obligațiile contractuale ar avea nevoie de 600 de zile.

Solicitată de reporterii Portalului Anticorupție, Evelina Zara a respins acuzațiile. Ea a declarat că această comandă nu este una prea mare pentru întreprinderea sa.

„Am 36 de angajați, iar în caz de necesitate vom semna subcontracte cu alte întreprinderi. Așa procedează toți producătorii autohtoni din industria ușoară. Așa procedează și doamna Ranogaeț, când are un contract mai mare, coase toată Moldova. Dar noi avem capacitatea să producem și un milion de unități pe lună”, a spus Zara.

„Noi am câștigat licitația pentru că am meritat. Am oferit calitate la un preț accesibil. Producătorul stofei este pe piață de mai bine de 50 de ani și exportă în peste 70 de țări. Oferta Doamnei Ranogaeț a fost cu aproape 12 milioane mai mare. Cu ce am greșit că a economisit statul câteva milioane? Lilia Ranogaeț m-a amenințat la telefon. I-am zis că, dacă mai continuă, voi apela la organele competente. Dumneaei vrea să monopolizeze producerea echipamentelor medicale”, a adăugat ea.

CAPCS a emis un comunicat de presă în care se menționează că modalitatea de evaluare aplicată în cadrul licitației a fost cel mai mic preț fără TVA, cu corespunderea tuturor cerințelor.

Ofertele a doi operatori economici, care au propus cel mai mic preț, au fost respinse pe motiv că nu corespundeau cerințelor.

„Oferta operatorului economic Tetis International SRL a fost declarată câștigătoare, întrucât corespunde tehnic în totalitate, iar diferența de preț a ofertei, față de cea a operatorului BM Portavita SRL, constituie 10.539.623 (cu TVA)”, a argumentat conducerea CAPCS.

Julieta Savițchi
17/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii