Licitație cu dedicație la Primăria Chișinău: Firmă vizată într-un dosar de trucare a licitațiilor va furniza bănci și tomberoane pe bulevardul Mircea cel Bătrân

Julieta Savițchi
18/08/2020
Poză simbol

Întreprinderea Valenscor Design SRL a câștigat licitația anunțată de Primăria Chișinău privind achiziționarea mobilierului urban, respectiv bănci și tomberoane, pentru aleea pietonală de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău, cu toate că o altă firmă a propus un preț mai mic. Valenscor Design SRL figurează într-un dosar penal privind trucarea licitațiilor publice, care se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău.

La licitația anunțată la 26 iunie de către Direcţia Generală Locativ Comunală şi Amenajare a Primăriei Chișinău pentru achiziționarea a 200 de bănci și 200 de tomberoane au participat două întreprinderi, Damicom SRL și Valenscor Design SRL. Prețul de start anunțat pentru întreg lotul a fost de 1.734.000 de lei, fără TVA, iar criteriul de evaluare a fost „prețul cel mai scăzut”.

Damicom SRL a propus 549.833 de lei pentru tomberoane și 999.833 de lei pentru bănci, iar Valenscor Design SRL – 646.000 de lei pentru tomberoane și 1.820.000 de lei, în ambele cazuri fără TVA.

Contractul de achiziție, a fost semnat cu  Valenscor Design la 13 august. Astfel, un tomberon va costa bugetul municipal 3.230 de lei, iar o bancă – 5.410 lei, fără TVA.

Responsabilii de organizarea licitației ne-au deIclarat că oferta Damicom SRL a fost refuzată pe motiv că întreprinderea nu a prezentat toate documentele solicitate. Solicitat de reporterii portalului anticoruptie.md, Daniel Muntean, administratorul Damicom SRL, a declarat că persoana responsabilă nu a prezentat pachetul întreg de documente și că este de acord cu rezultatul licitației.

„Din câte am înțeles, a uitat de garanția bancară. Noi am mai paticipat la licitații și am câștigat chiar dacă am propus un preț mai mare decât ceilalți concurenți. Nu-i nimic strașnic. Este important ca să fie prezentat toate documentele necesare. E vina noastră”, ne-a declarat antreprenorul.

Legăturile cu un personaj condamnat pentru corupție

Precizăm că SRL Valenscor Design figurează într-un dosar penal pornit în 2017 de către CNA privind trucarea licitațiilor.

Întreprinderea făcea parte dintr-un grup de firme, administrate din umbră de afaceristul Alexei Voloșciuc. Voloșciuc mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5% din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi participanți. În dosar apar mai multe firme gestionate sau afiliate familiei Voloșciuc, printre care și Valenscor-Design care erau folosite pentru a crea aparența unei concurențe și a conferi un caracter legal licitațiilor. Companiile respective participau împreună la aceleași licitații, oferind prețuri diferite.

Alexei Voloșciuc și presupușii săi complici și-au recunoscut vina, iar la 29 mai 2019 Judecătoria Chișinău l-a condamnat la 4 ani și 6 luni cu suspendare, fiindu-i aplicată și o amendă de 29.000 de lei. Totodată, lui Voloșciuc i-a fost aplicată interdicția de a gestiona întreprinderi pe un termen de 3,5 ani.

Portalul anticoruptie.md a publicat anterior o anchetă despre renovarea aleii pietonale de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, inițiată de primarul Ion Ceban, în care se arăta despre mai multe nereguli admise la licitația pentru lucrările de proiectare ale aleii. În investigație se mai arăta că producătorii autohtoni propun astfel de bănci la prețul de 2.800 - 3.000 de lei. Tototodată, prețul preconizat pentru un coș de gunoi din lemn, pe suport de fontă, era de 2.580 de lei.

Julieta Savițchi
18/08/2020Follow us on Telegram

Comentarii