MECC a încheiat un contract de peste jumătate de milion de lei cu firma afiliată ministrului Educației. Reacția instituției

Mariana Colun
30/06/2020

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat la 10 iunie curent un contract în valoare de 533 de mii de lei pentru livrare de carte cu firma Cartdidact SRL, co-fondată de ministrul Educației, Igor Șarov. Reprezentanții instituției susțin că firma a fost desemnată printre câștigătorii licitației încă în luna februarie, înainte ca Șarov să fie numit ministru, contractul însă a fost semnat abia în iunie.

Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 256/2013 prevede că anual, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării organizează Concursul de selectare a ofertelor pentru achiziția de carte. Pentru 2020, concursul a fost anunțat pe pagina ministerului, termenul limită de prezentare a proiectelor editoriale fiind 30 septembrie 2019. Până la acea dată și-au depus ofertele 12 edituri.

La 10 iunie 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat contracte de achiziție în mărime totală de 4,3 milioane de lei cu cei 12 agenți economici, pentru „achiziționarea cărților în scopul promovării Programului de editare a cărții naționale – 2020 și completării colecțiilor bibliotecilor publice”.

Cele mai mari contracte au fost atribuite companiilor Cartier SRL - 689 de mii de lei, Stiința ISEP - 659 de mii, Lexon Plus SRL - 555 de mii, respectiv Cartdidact SRL - 533 de mii de lei.

Solicitați de reporterii portalului Anticoruptie.md, reprezentanții Ministerului Educației ne-au declarat că în cazul respectiv nu poate fi vorba despre un conflict de interese, întrucât ofertele celor 12 edituri au fost prezentate la ședința Comisiei de selecție din 18 februarie 2020, iar la ședința din 26 februarie 2020 Comisia a decis acceptarea ofertelor. „În acest context, subliniem că decizia finală a Comisiei de selecție a fost adoptată anterior numirii în funcție a ministrului Educației, Culturii și Cercetării”, mai subliniau oficialii de la MECC.

Ei au punctat că prețurile atribuite fiecărei edituri au fost negociate în funcție de mai multe criterii, dar suma atribuită unui operator economic nu trebuie să depășească 30% din suma totală.

„Referitor la negocierea prețurilor comunicăm că, în dependență de caracteristicile tehnice ale cărților (formatul cărții în mm; coperta și grosimea cartonului standard; număr culori copertă; hârtie text; număr culori text, alte detalii despre forma de prezentare editorial-poligrafică), precum și de cheltuielile poligrafice și cele editoriale (redactare, lecturare, prelucrare imagine, traducere), editurile își prezintă ofertele. Comisia de Selecție pentru editarea/achiziţia de carte monitorizează respectarea de către toți ofertanții a caracteristicilor tehnice și de editare menționate.

În ceea ce privește repartizarea sumelor de bani, relevăm în conformitate cu Regulamentul stipulat, în cadrul selecţiei de oferte, o editură nu poate propune mai mult de 10 titluri de carte, numărul de titluri achiziţionate de la un singur editor nu trebuie să depășească 30% din numărul total de titluri achiziţionate. Suma totală pentru un singur ofertant nu va fi mai mare de 25% din suma totală prevăzută în bugetul de stat pentru această achiziţie. Respectiv finanțarea per editură se efectuează în baza ofertelor de carte acceptate de către Comisie”, se arată în răspunsul Ministerului.

Precizăm că înainte de a fi numit ministru al Educației, la mijlocul lunii martie curent, Igor Șarov a fost secretar general de Stat la Ministerul Educației din septembrie 2013 până în iunie 2019. El este cofondator la Editura Cartdidact, specializată în editarea manualelor școlare și, mai nou, în producerea mobilierului.

În decembrie 2016, acesta a cedat cota-parte din companie fiului său, Roman Șarov. Firma, după cum arată datele Agenției de Achiziții Publice, are lipici la banii statului. În ultimii șapte ani, a obținut contracte de 6 milioane de lei încheiate cu Ministerul Educației și instituțiile subordonate acestuia. Într-o anchetă a portalului Moldova Curată se arată că un contract de achiziție semnat între firma lui Șarov și un liceu din Orhei a fost anulat, bănuindu-se un conflict de interese cu fostul șef de la Ministerul Educației. 

Mariana Colun
30/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii