Noi reguli pentru achizițiile publice de valoare mică. Cum va fi asigurată transparența

Anticoruptie.md
15/12/2022

Un nou Regulament al achizițiilor publice de valoare mică va fi pus în aplicare începând cu luna iulie 2023. Executivul a modificat condițiile în care autoritățile contractante vor lansa cererile.  Astfel, pentru a asigura transparența tranzacției, acestea vor fi obligate să inițieze achiziția în sistemul informațional automatizat.

Regulamentul vine cu o modificare esențială a modului de inițiere a achizițiilor de valoare mică. Astfel, pentru asigurarea transparenței și concurenței loiale, autoritatea/entitatea contractantă are obligația de a iniția achiziția în cadrul Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA „RSAP”). Modul de planificare, inițiere și derulare a achiziției în cadrul sistemului informațional, de asemenea, este reglementat de Regulament. 

Sunt introduse modificări și în privința modului de încheiere și executare a contractelor.  În Regulament a fost inclusă posibilitatea ca autoritățile contractante să încheie contracte cu efectuarea plăților anticipate pentru achiziționarea mărfurilor, serviciilor și lucrărilor, cu respectarea prevederilor Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. 

De asemenea, Regulamentul stabilește și procesul de raportare a achizițiilor de valoare mică. Astfel, monitorizarea realizării achizițiilor publice de valoare mică, în baza informațiilor din SIA „RSAP”, va fi asigurată de către Agenția Achiziții Publice.

 

 

Anticoruptie.md
15/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii