Primarul de la Lipcani a semnat 14 contracte cu întreprinderea la care era președinte al Consiliului acționarilor

Anastasia Nani
13/06/2016
Evghenii Dumenco, primarul orașului Lipcani

Evghenii Dumenco, primarul orașului Lipcani, raionul Briceni, a semnat din 2008 până în 2015 14 contracte de achiziție privind reparația drumurilor, în valoare de circa 430.000 de lei, cu S.A. Coloana Mobilă Mecanizată de Drumuri nr.8, întreprindere la care este acționar și președinte al Consiliului acționarilor. Sesizați de Centrul Național Anticorupție, membrii Comisiei Naționale de Integritate au constatat că edilul a admis un conflict de interese pe care nu l-a declarat și soluționat, dar nu au putut să-l tragă la răspundere pentru că tot CNA a invocat expirarea termenului de prescripție de trei luni.

Evghenii Dumenco este primar la Lipcani încă din 2007, până atunci ocupând funcția de director al S.A. Coloana Mobilă Mecanizată de Drumuri nr.8, care se ocupă, între altele, de construcții și restaurări. Între timp, edilul a rămas acționar la întreprindere, în prezent deținând 865 de acțiuni în valoare de 8.650 de lei. Din 2009, Evghenii Dumenco a ocupat și funcția de președinte al Consiliului acționarilor întreprinderii.

Date din registrul Agenției Achiziții Publice despre contractul de peste 123.000 de lei

În perioada 2008-2015, primarul a semnat cu societatea pe acțiuni 14 contracte cu 15 facturi fiscale și alte opt facturi fiscale cu privire la achiziţia serviciilor de valoare mică. Valoarea celui mai mare contract a fost de peste 123.000 de lei, bani publici achitați pentru reparația capitală a unor străzi din Lipcani, iar a celui mai mic de aproximativ 3.000 de lei.  

Suma totală a achizițiilor efectuate de către Evghenii Dumenco în calitate de primar a constituit 432.352,25 de lei. "Primarul orașului Lipcani a admis un conflict de interese, deoarece, fiind în exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate sa de primar și având interes personal, care rezultă din faptul că dânsul este acţionar şi preşedinte al consiliului S.A.Coloana Mobilă Mecanizată de Drumuri nr.8 din Lipcani, nu a declarat imediat şi nu a soluționat în termenul stabilit situația de conflict de interese, și a semnat actele nominalizate, care stabilesc relaţii contractuale între Primărie și întreprindere", arată actul de constatare emis ulterior de Comisia Națională de Integritate în aprilie 2016, membrii căreia au fost sesizați în noiembrie 2015 de către Centrul Național Anticorupție.

Potrivit prevederilor legale, Evghenii Dumenco ar fi trebuit să informeze imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării Comisia Națională de Integritate despre: "interesul, său ori a persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori la acțiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu".

Actul de constatare al CNI

La rândul lor, membrii Comisiei Naționale de Integritate au sesizat angajații Centrului Național Anticorupție care ar fi trebuit să-i aplice edilului o amendă pentru nedeclararea conflictului de interese. Reprezentanții CNA au invocat însă expirarea termenului de prescripție de trei luni. "Materialele de la CNI în privința acestui primar au venit abia acum, iar încălcarea a avut loc cu mult timp înainte. A fost depășit termenul de prescripție. Prin urmare nu a fost posibil să-l tragem la răspundere contravențională. E o problemă în acest sens: până ajung materialele la CNI, până se expun membrii Comisiei, până ajung la noi aceste trei luni expiră. Să fi fost acest termen de cam jumătate de an, s-ar fi reușit. E o problemă valabilă în multe cazuri", ne-a explicat Ghenadie Tanas, șeful Direcţiei generale teritoriale Nord.

La rândul său, Evghenii Dumenco nu a contestat actul CNI. "După constatarea CNI am scris o cerere ca să fiu eliberat din funcția de președinte al acționarilor. Nu am fost prezent când am fost ales, dar pentru că majoritatea mă cunoșteau au luat decizia în lipsa mea. N-o să mai fiu în această funcție. De fapt, toate lucrările au fost efectuate cu respectarea legii", a comentat Evghenii Dumenco.

După ce actul de constatare va rămâne definitiv, CNI ar urma să sesizeze instanța de judecată pentru anularea celor 14 contracte.

 

 

Anastasia Nani
13/06/2016

Comentarii