Reguli europene pentru achizițiile moldovenești

Anticoruptie.md
20/09/2023
Colaj CIJM

Legislația națională privind achizițiile publice în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale va fi armonizată cu legislația Uniunii Europene. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de lege în acest sens, care are drept scop creșterea nivelului de transparență, concurență și eficiență a achizițiilor sectoriale.

Modificările legislative prevăd reglementarea mai detaliată a achizițiilor mixte care cuprind aceeași activitate, precum și a contractelor care vizează acoperirea mai multor activități. Vor fi reglementate și achizițiile care implică aspecte de apărare sau de securitate. Totodată, vor fi definite noțiunile ofertă inacceptabilă, ofertă neadecvată și ofertă neconformă.

O altă modificare prevede că dreptul de participare la achizițiile sectoriale poate fi rezervat de către Guvern unor întreprinderi sociale, unde cel puțin 30 % din personalul angajat reprezintă persoanele din categoriile defavorizate ale populației. În același timp, entitatea contractantă are dreptul să solicite operatorilor economici furnizarea unui raport de testare emis de un organism recunoscut drept probă care să ateste conformitatea cu cerințele sau criteriile stabilite în specificațiile tehnice.

Autorul proiectului de lege, Guvernul, a adaptat proiectul la bunele practici în domeniul achizițiilor sectoriale al UE. Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

Anticoruptie.md
20/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii