Tone de dezinfectanți pentru combaterea Covid-19. Produsele firmei unui consilier socialist, printre favoritele licitației

Julieta Savițchi
27/08/2020

O companie afiliată consilerului socialist Dinari Cojocari va livra peste un milion de litri de dezinfectanți, în valoare de 365 mii de lei, pentru spitalele din Republica Moldova. Oferta a fost făcută de întreprinderea Dezmed-SV SRL la licitația organizată de Centrul de Achizii Publice Centralizate în Sănătate pentru procurarea dezinfectanților biodistructivi pentru combaterea COVID-19, conform necesităților instituțiilor medico-sanitare până la finele anului curent.

Dezmed-SV a propus pentru dezinfectarea și curățarea suprafețelor și dispozitivelor medicale dezinfectantul Virodez, produs al întreprinderii Chemistry Trading, o companie care figurează drept producător al fabricii Chemix Grupp. Dezinfectantul Virodez figurează ca produs al fabricii Chemix Grupp.

Singurul fondator și administrator al Chemistry Trading, înregistrată în aprilie 2018, este Ana Cojocari, rudă cu Dinari Cojocari. Până în martie 2020, Dinari Cojocari a deținut 66.66 la sută din activele Chemix Grupp, după care acestea au fost trecute pe numele unei tinere, Cristina Franțuz.

În 2016, în calitate de administratoare a companiei Chemix Grupp figura Ecaterina Dodon, soția lui Alexandru Dodon, fratele președintelui Igor Dodon. Alexandru și Ecaterina Dodon sunt nașii de cununie ai lui Dinari Cojocari.

Printre câștigătorii licitației respective se mai numără compania Dita EstFarm care va importa dezinfectanți de la un producător din Estonia, M-Inter-Farma SA, cu produse din Federația Rusă, și Plicontract SRL care va livra spitalelor Peroxid de hidrogen produs de întreprinderea |Farmaco din Chișinău.

În total, pentru perioada august-decembrie 2020, vor fi achiziționate 1.2 milioane litri de de dezinfectanți, în sumă de 4.5 milioane de lei.

Julieta Savițchi
27/08/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii