Subiectul Zilei: Oricine ar trebui să poată călători fără obstacole în regiunea transnistreană

Dionis Cenusa
24/06/2021
Foto: CIJM

Subiectul Zilei: Oricine ar trebui să poată călători fără obstacole în regiunea transnistreană. Dar trăim în altă realitate, în care există amenințări (nu doar riscuri) reale pentru acei care vor să intre în regiune.

1. Ceea ce face AUR seamănă cu o încercare de a atrage atenția publicului de pe malul drept al Nistrului. Probabilitatea că AUR va lua multe voturi de la populația din regiunea transnistreană este foarte mică. Voturile vor merge către principalii candidați - Socialiștii și Comuniștii și PAS.

2. Apelând la Președintele Sandu, AUR vrea să scandalizeze lipsa de reacție din partea acesteia. Din motive electorale, dar și pentru a nu se discredita în exterior, Sandu nu se poate implica în acest subiect de partea AUR-ului. Se va arăta cu degetul la Biroul Reintegrării.

3. Acțiunile AUR nu pune în pericol electoral PAS-ul Maiei Sandu, dar poate crea anumite probleme pentru Platforma DA, care este unica forță care până acum s-a focusat masiv pe subiectele ce țin de regiunea transnistreana, în mod special în privința secțiilor de votare. Socialiștii tot s-au referit la votul pentru populația din regiune, dar ei sunt rivalii ceilorlalți de pe dreapta eșichierului politic.

4. Urmează de văzut ce fel de argumente va invoca Președintele Sandu pentru a ignora AUR-ul, care nu prima oara apelează la ea. Sau totuși va urma o tăcere, care îi va favoriza pe cei din PAS (pe care Președintele Sandu nu vrea sa îi dezavantajeze în niciun fel).

Dionis Cenusa
2021-06-24 13:16:00

Comentarii