A cerut, dar nu i s-a dat. Cum a decurs prima şedinţă în dosarul de învinuire a lui Igor Dodon, denumit generic „kuliok”

Julieta Saviţchi
17/10/2022
ZdG

Prima şedinţă de judecată în care ex-preşedintele Igor Dodon este învinuit de corupţie pasivă şi finanţare ilegală a unui partid politic a început cu stângul pentru fostul şef al statului. Completul de judecată, format din trei magistraţi de la Curtea Supremă de Justiţie, a respins demersurile avocaţilor lui Igor Dodon.

Apărătorii au cerut să fie anulat arestul la domiciliu pentru clientul lor. Magistraţii însă au dat curs demersului procurorilor care au solicitat prelungirea cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu pentru Igor Dodon.

Un alt demers al apărării a fost recuzarea procurorului pe caz, Petru Iarmaliuc. Apărătorii au argumentat că acuzatorul lucrează mai puţin de 4 ani în sistem şi este tânăr şi fără experienţă, iar prezentarea acuzării într-un astfel de dosar ar trebui să fie făcută de un procuror din Procuratura Generală. Şi acest demers, a fost respins.

Şi la această şedinţă de judecată, la intrarea în sediul instanţei deputaţii socialişti au organizat un miting în susţinerea lui Igor Dodon. Fostul preşedinte nu a ratat ocazia de a ţine un discurs pentru simpatizanţii săi, în care să acuze actuala guvernare şi, în special, pe preşedinta Maia Sandu.

Igor Dodon este îmvinuit pe două capete de acuzare pentru corupţie pasivă, epizodul din înregistrarea video în care primeşte de la oligarhul Plahotniuc punga cu bani (kuliokul) pentru ca să facă alianţă cu PDM, precum şi acuzaţia de finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor.

În gestiunea procurorilor a mai rămas partea dosarului ce ţine de acuzaţiile de îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.

Reţinut la 24 mai, Igor Dodon se află în arest la domiciliu.


 

Julieta Saviţchi
17/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii