Alexandr Stoianoglo mai aşteaptă: Şedinţa preliminară în primul dosar al procurorului general trimis în judecată, amânată cu mai bine de două luni

Julieta Saviţchi
27/12/2021

Prima şedinţă de judecată în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, urma să apară pe banca acuzaţilor nu a avut loc. Instanţa a amânat prima şedinţă, programată pentru luni, pe data de 1 martie 2022.

Decizia de amânare a fost luată la solicitarea avocaţilor lui Stoianoglo, care au invocat că nu le-a fost phttps://anticoruptie.md/ro/dosare-de-coruptie/alexandr-stoianoglo-mai-asteapta-sedinta-preliminara-in-primul-dosar-a-procurorului-general-trimis-in-judecata-amanata-cu-mai-bine-de-doua-lunirezentată învinuirea şi nici expediat rechizitoriul.

Amintim că la 26 noiembrie, cu câteva zile înainte de a fi transmis dosarul în judecată, procurorul Alexandr Stoianoglo a fost citat la Procuratura Anticorupţie pentru concretizarea învinuirii.

Este vorba despre epizodul prin care procurorul general a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem.

Procurorii susţin că Nicolae Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Chitoroagă a fost reținut 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Procuratura Anticorupție a pornit cercetările după ce s-a autosesizat în urma unei anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

Ordinul privind demisia lui Chitoroagă a fost semnat de Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie a lui Chitoroagă, Stoianoglo a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică, prevăzută de Legea cu privire la Procuratură, pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

La data când a fost eliberat din sistem, Nicolae Chitoroagă avea statut de învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Amintim că, la 26 iunie 2018, Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de șef al PCCOCS, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc.

El a declarat că motivul demisiei ar fi „presiunile enorme asupra instituției” și asupra sa. A doua zi după ce a plecat de la șefia PCCOCS, Chitoroagă a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. El nu a lucrat nicio zi după ce a renunţat la şefia PCCOCS. A stat aproape șapte luni în concediu pe motiv că nu a beneficiat de concediul anual mai mulţi ani consecutiv.

Aceleaşi surse au precizat pe pe celelalte capete de acuzare în privinţa lui Stoianoglo înca se mai lucrează.


 

Julieta Saviţchi
27/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii