Justiţie

VIDEO // Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni

CIJM
Autor: Julieta Savițchi
19/07/2019 24677

Procurorul Nicolae Chitoroagă, președinte al Colegiului de Disciplină și Etică al Procurorilor, cel care până nu demult s-a aflat la șefia Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

POZĂ: Nicolae Chitoroagă

Afacerea constă dintr-o gospodărie piscicolă care cuprinde un bazin acvatic cu o suprafață de 19 hectare, un iaz mai mic și două bazine acvatice pentru producerea puietului. Gospodăria piscicolă este amplasată într-un loc pitoresc, la margine de pădure, pe teritoriul satului Năpădeni, la patru kilometri de satul Curtoaia, localitatea de baștină a lui Nicolae Chitoroagă.

Sătenii din Năpădeni te ghidează ușor către gospodăria piscicolă și îți spun că este a procurorului Chitoroagă, care a fost văzut des pe acolo.   

Gospodăria piscicolă aparține juridic Societății comerciale La Ichel, o firmă fondată în 2006, de către Tudor Bodrug și Mihail Chitoroagă, ultimul fiind și nașul de cununie și fratele procurorului Nicolae Chtoroagă. Adresa juridică a întreprinderii se află pe stada Mugurel din Stăuceni, într-un imobil care aparține lui Tudor Bodrug.

În afară de aceasta, Tudor Bodrug și Mihail Chitoroagă au cumpărat și au luat în arendă mai multe  hectare de teren agricol pe care cultivă cereale.

Cum arată gospodăria

La marginea lacului, dinspre pădure, a fost construită o casă de vacanță de toată frumusețea, dar și câteva acareturi care sunt folosite în calitate de depozit. Primăria comunei Năpădeni a eliberat autorizație de construire doar pentru un „depozit pentru păstrarea utilajului agricol și piscicol”.

Afaceriștii și-au tras și o linie de înaltă tensiune cu o lungime de aproape patru kilometri până în satul Curtoaia.

Teritoriul este îngrădit și păzit, iar mai mulți muncitori au fost surprinși cum lucrează la construcții și amenajarea teritoriului. Unul din ei ne-a spus că Nicolae Chitoroagă vine des pe acolo și inspectează cum decurg lucrările.

Cum a fost construit lacul de la Năpădeni

Bazinul acvatic din Năpădeni a fost construit în perioada anilor 1988-1989 de către frații Andrei, Nicolae și Vasile Mardari (ultimul a decedat) din satul Năpădeni.

”Eu am fost la muncă în Iacutia și am câștigat bani buni, 140 de mii de ruble. Cu acești bani se putea de cumpărat atunci 14 automobile Volga nou-nouțe.  Fratele Andrei a luat un împrumut de la Uzina de tractoare unde lucra. În perioada respectivă era în plină desfășurare perestroika gorbaciovistă și se permiteau cooperativele. Am deschis și noi o cooperativă pe care am numit-o Mir. Conducerea Sovietului sătesc din Năpădeni, cum era pe atunci, ne-a permis să facem iazurile și să creștem pește. Am investit mult, dar în scurt timp am recuperat, era o afacere bănoasă”, povestește Nicolae Mardari.

După declararea independenței, când apare Legea cu privire la antrepenoriat și întreprinderi, cei trei frați își reorganizează activitatea economică și înregistrează întreprinderea individuală N.Mardari. Pentru că hotarele bazinului acvatic au fost stabilite încă în perioada sovietică, iar lacul se întinde pe teritoriul a două sate, Năpădeni și Curtoaia, frații Mardari au început să perfecteze actele.
La 15 martie 2002, Primăria Năpădeni îi oferă lui Nicolae Mardari în arendă pe un termen de 25 de ani terenul pe care este amplasat iazul.

În baza contractului respectiv, în mai 2003, Nicolae Mardari primește Tilul de stat pentru folosință separată a apelor.

În februarie 2005, frații Mardari se adresează în instanță, iar la 11 aprilie 2005,Judecătoria Ungheni îi recunoaște proprietari ai digului bazinului acvatic de la Năpădeni.

Schema Chitoroagă-Bodrug

Andrei și Nicolaei Mardari susțin că încă în 2003 Vasile Diaconu, care este verișor cu procurorul Diaconu,  le-a propus să-i  vândă afacerea, iar tratativele le-au dus cu Nicolae Chitoroagă. „Ne-au convins și am ajuns la o înțelegere. Fiindcă nu aveam documentele în regulă, procurorul ne-a promis să ne ajute cu perfectarea lor. El ne-a ajutat cu decizia judecății. Inițial am vândut damba iazului și cele două bazine pentru creșterea puetuui, în total 68 de ari pe care îi câștigasem în judecată. În urma tranzacției ne-am ales cu 15 mii de dolari”, a precizat Nicolae Mardari.

Tranzacția a fost legiferată la notar la data de 27 aprilie 2005, dreptul de proptietate fiind perfectat pe numele lui Anatol Diaconu, un nepot de al lui Vasile Diaconu.

Nicolae Mardari și frații săi au semnat o recipisă în care se obligau să nu facă careva schimbări, să nu se răzgândească să le vândă bazinul acvatic și să le restituie 15 mii de dolari să perfecteze actele de proprietate pentru tot teritoriul.

„Nicolae Chitoroagă a promis că ne va ajuta în continuare, dar nu s-a ținut de cuvânt.  Urmau să ne dea încă 45 de mii de dolari. Peste câteva zile m-am dus la iaz să văd ce mai este acolo, dar am fost întâmpinat de Vasile Diaconu, care mi-a spus că este proprietate privată și că nu mai am nicio atribuție acolo. Am incercat să vorbesc cu Chitoroagă, dar nu ne-a reușit. Fratele Andrei a fost la el acasă, în sectorul Râșcani din Chișinău, a vorbit cu el, dar fără niciun rezultat”, ne-a spus Nicolae.

Întâmplător sau nu, dar cu puțin timp înainte de tranzacția din aprilie, la solicitarea Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei Guvernului, Primăria Năpădeni a anulat contractul de arendă a bazinului acvatic semnat cu frații Mardari.

La doar două luni după tranzacția din 27 aprilie 2005,  Anatol Diaconu i-a vândut lui Tudor Bodrug cei 68 de ari procurați de la frații Mardari. Ulterior, Bodrug semnează un contract cu Primăria Năpădeni privind arenda terenului pe care se află bazinul acvatic.

În august 2006, Tudor Bodrug și Mihail Chitoroagă, fratele lui Nicolae Chitoroagă, au înregistrat societatea cu răspundere limitată La Ichel, iar Mihail Chitoroagă este desemnat administrator. Ulterior, cei 68 de ari sunt trecuți în proprietatea SRL La Ichel. La fel și terenurile agricole aferente, înregistrate pe numele lui Mihail Chitoroagă, Tudor Bodrug și Vasile Diaconu sunt trecute în proprietatea întreprinderii La Ichel în baza certificatelor de vânzare-cumpărare.

În noiembrie 2018,  Primăria Năpădeni a semnat cu Mihail Chitoroagă un contract prin care întreprinderii Ichel i-a fost dat în arendă pe un termen de 30 de ani terenul pe care se află bazinul acvatic construit cu 30 de ani în urmă de către frații Mardari.

„Nu am avut ce face, nu am putut să merg împotriva procurorului, eu nu sunt atât de puternic ca el. Da pe Mihail Chitoroagă nu l-am văzut niciodată. Din câte știu, Bodrug administrează acolo, dar nu am negociat niciodată cu el”, ne-a spus Nicolae Mardari.

Maria Arteomov, primărița satului Năpădeni: ”Ce mai vrea Mardari? A luat un pumn de bani pentru damba iazului!”

Maria Arteomov s-a arătat deranjată de faptul că frații Mardari au pretenții la bazinul acvatic și susține că ei nu și-au asumat niciodată obligațiunile pentru arendă. „Proprietar este Tudor Bodrug, nu mai este niciun procuror. Da, cândva Mardari a luat în arendă acest teren de la fostul sovhoz Năpădeni, dar contractul a fost reziliat. Nu și-a plătit datoriile. Eu lucram atunci contabilă în sovhoz și știu. Știu că s-a judecat cu fostul primar Popa, dar nu știu, Mardari zice că a câștigat”, ne-a spus primărița.

Precizăm că în aprilie 2005, când a fost vândută damba iazului, Primăria Năpădeni a eliberat un certificat fraților Mardari în care se menționează că aceștia nu au datorii față de bugetul local.

Totodată, primărița Arteomov a eliberat în mai 2017 o adeverință prin care confirmă că fosta cooperatvă Mir a avut în arendă 10 hectare de teren pentru lucrări hidrotehnice a bazinului acvatic și pentru activități în domeniul piscicol, că în 1995 cooperativa a fost reorganizată în întreprinderea individuală N.Mardari și a activat până în anul 2005.

Maria Arteomov a adus laude în adresa lui Bodrug, că ”a făcut ceva bun” și nu a ezitat să-l critice pe Mardari: „Ce mai vrea Mardari? Să-l întrebați câți bani a luat pentru dambă. A luat un pumn de bani!”.

După ce am plecat de la Primăria Năpădeni, Maria Arteomov ne-a sunat peste jumătate de oră ca să ne spună că Nicolae Mardari face parte din Partidiul Șor. „Ca să vă închipuiți cine este Mardari, este președintele Partidului Șor (organizației teritoriale a formațiunii n.r.)”, ne-a declarat primărița.

Ce spun afaceriștii

Nicolae Chitoroagă nu ne-a răspuns la telefon, deși l-am contactat mai multe zile la rând.  În schimb, au făcut declarații verișorul său, Vasile Diaconu, și nașul, Tudor Bodrug.

Diaconu a confirmat că este verișor cu Nicolae Chitoroagă și susține că relațiile între ei s-au răcit cu mulți ani în urmă: „E din cauza caracterelor, suntem buni amândoi”.

Vasile Diaconu a declarat că el nu a purtat negocieri pentru verișorul procuror și doar l-a asistat pe nepotul Anatol când acesta a cumpărat terenul de la Mardari.

Bărbatul a mai spus că Tudor Bodrug este cel care se ocupă de afacerea La Ichel și nu cunoaște nimic despre implicarea lui Mihail Chitoroagă: „Este o familie numeroasă, sunr 10 frați, cu mulți din ei nu ne-am văzut de mult timp, cu unii ne mai întâlnim la Paltele Blajinilor. Nu știu cu ce se ocupă Mihail”.

Tudor Bodrug s-a arătat deranjat că îl întrebăm despre afacerea de la Năpădeni: „Acest Mardari trebuie să se lecuiască. El nu a avut niciodată cote acolo, el a avut întotdeauna datorii. Zice că a lucrat în Iacutia, poate vrea să se ducă acum la Putin? Nu a mai fost nicăieri, a luat credite și nu le-a întors. A venit la putere alianța Kozak și Mardari se lingușește, poate ceva... Dar nu are el nimic acolo”.

Bodrug ne-a confirmat că este nașul de cununie al lui Nicolae Chitoroagă și a declarat că acesta nu este implicat în afacere. „Nu are nimic finu cu asta. El vine doar să se odihnească acolo. Ce, dacă e procuror, nu are dreptul la odihnă? Trebuie să se odihnească, e om”, ne-a spus afaceristul.

Întrebat despre rolul lui Mihail Chitoroagă în afacerea  La Ichel, Tudor Bodrug a spus că l-a luat să lucreze în firmă și a refuzat să ne dea coordinatele acestuia. „Am făcut firma asta pentru ca să putem desfășura activitate economică. I-am propus lui Mihail să lucreze la mine. Omul lucrează în altă firmă. Nu aveți ce discuta cu el. Sper să nu mă mai deranjați”, ne-a răspuns Bodrug.

Nicolae Chitoroagă a demisionat din funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, la 27 iunie curent.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii