Amendă de milioane pentru compania controlată de Ilan Şor. Ce i-a imputat Consiliul Concurenţei societăţii Avia-Invest

Julieta Saviţchi
20/06/2022
Foto simbol

Compania Avia-Invest SRL, controlată de deputatul fugar Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014, a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu 31.210.000 lei. Aplicarea sancţiunii a fost motivată prin faptul că Avia-Invest nu a executat o altă decizie, din septembrie 2020, prin care compania a fost amendată cu 31.635.271 lei şi obligată să încheie contracte compania MGH Ground Handling privind prestarea serviciilor de locațiune pe o perioadă rezonabilă nu mai mică de 1 an și maxim de 7 ani.

„Urmare a monitorizării executării Deciziei nr. APD-37/15-44 din 17.09.2020, Consiliul Concurenței a constatat că Avia Invest SRL, în perioada 01.01.2021-31.12.2021, nu a executat obligația în ceea ce privește încetarea comiterii încălcării cu privire la aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune întreprinderilor de handling la sol. Astfel, neexecutarea acestei obligații a constituit temei pentru aplicarea penalității cu titlu cominatoriu întreprinderii Avia Invest”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Precizăm că, la 9 noiembrie 2015, în adresa Consiliului Concurenței a parvenit plângerea MGH Ground Handling SRL în care au fost reclamate acțiunile Avia Invest SRL referitor la înaintarea neîntemeiată a acordurilor adiționale de prelungire a contractelor de locațiune pe un termen nerezonabil de 30 de zile, în condițiile în care concurentul acesteia Aeroport Handling SRL face parte din același grup de întreprinderi cu operatorul aeroportului Avia Invest SRL. Potrivit reclamanţilot, aceasta îi permite întreprinderii concurente să aibă acces continuu și fiabil la infrastructura Aeroportului Internațional Chișinău.

Amintim că, Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. 

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

În februarie 2022, Avia-Invest SRL a pierdut procesul inițiat împotriva Agenției Proprietății Publice privind anularea contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia luată de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a fost contestată în instanţa ierarhic superioară.

Julieta Saviţchi
20/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii