ANI a depistat la președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, peste 2 milioane de lei nejustificați

Ilie Gulca
22/09/2021
Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș

Președintele raionului Florești, Ștefan Paniș, a cumpărat în perioada 2012–2020 aproximativ 200 de terenuri agricole. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat la Paniș și soția sa o diferență substanțială între averea declarată și cea obținută.

Conform contractelor de vânzare-cumpărare, valoarea terenurilor cumpărate de Ștefan Paniș oscilează între 1.000 și peste 200.000 de lei. Astfel, inspectorul de integritate, Alexandru Stavinschi, a constatat o diferență substanțială între averea declarată și veniturile realizate în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei.

Din această sumă totală, inspectorul a depistat o diferență vădită în valoare de peste 1,6 milioane de lei pentru perioada 2012–2016, în baza legislației anterioare, până la intrarea în vigoare legii ANI.  Prin urmare, inspectorul de integritate va sesiza instituțiile competente în vederea efectuării unor controale sub aspect fiscal și penal. Ștefan Paniș este la al treilea mandat în funcția de președinte de raion.

Pentru perioada 2016–2020, inspectorul a stabilit diferența substanțială de aproximativ 270.000 de lei. Conform legii actuale, Paniș riscă să i se confiște această sumă deoarece poartă un caracter nejustificat. Inspectorul a expediat un demers în acest sens în instanța de judecată.

De partea cealaltă, președintele raionului Florești, prin intermediul avocatului său, a putut să justifice cu acte doar o parte din averea deținută. 

Anterior, fiind solicitat de Jurnal TV să vorbească despre averea sa, Ștefan Paniș a spus că și-a dobândit averea până la instalarea în funcția de președinte de raion: „Eu nu am venit în Consiliul raional cu fundul gol... Am venit cu tot ce am, cu casă, masă, mașină, pământuri și așa mai departe”.

În martie 2021, ANI a depistat că Ștefan Paniș a încălcat și regimul juridic al incompatibilităților. ANI a constatat că, în perioada noiembrie 2019–mai 2020, Paniș a deținut simultan două funcții – mandatul de președinte al raionului și calitatea de administrator al firmei Endo-Grup SRL.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat că oficialul, în timp ce deținea funcție de demnitate publică, la 20 ianuarie 2020, în calitate de administrator al firmei a încheiat un contract de vânzare – cumpărare, în valoare de 1 milion de lei. „Prin această acțiune, s-a demonstrat că, subiectul și-a exercitat și atribuțiile de administrator, deși avea termen de 30 de zile să își soluționeze starea de incompatibilitate”, se arată într-un comunicat al ANI.

Inspectorii de integritate au decis sesizarea instituțiilor responsabile pentru inițierea procedurii de eliberare din funcție. Acest lucru va fi posibil dacă actul de constatare va rămâne definitiv în instanța de judecată.

Ilie Gulca
22/09/2021Become a Patron!

Comentarii