ANI a pus ochii pe cheltuielile magistratului Andrian Ciobanu făcute pentru jocurile de noroc

Anticoruptie.md
05/04/2024
captura video

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a inițiat controlul averii și intereselor personale în privința judecătorului Curții de Apel Bălți, Andrian Ciobanu. Totul după ce a fost recepționată o sesizare în care se reamintește despre informațiile care au apărut după interviul magistratului în fața Comisiei Vetting legate de depunerile de circa 740.000 de lei făcute în contul jocurilor de noroc în perioada 2021-2022. Relația cu jocurile de noroc nu s-a închieat însă în 2022, dar a continuat și în 2023, Loteria Națională reprezentând pentru judecătorul de la Bălți o sursă de venit.

Potrivit sesizării, „în perioada 2021-2022, judecătorul Curții de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, a înregistrat un rulaj de depuneri în contul jocurilor de noroc circa 740.000 de lei. Subiectul a fost abordat la 15.01.2024 de Comisia Vetting în cadrul audierilor publice pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia a constatat că judecătorul a efectuat în această perioadă peste 500 de depuneri în cont. Doar la 1.11.2021, dl Ciobanu Andrian, timp de cinci ore, a pus în joc 24.000 de lei.”

Analizând declarațiile de avere și interese persoane în raport cu sesizarea, „inspectorul de integritate conchide prezența aparenței de încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către subiectul declarării, manifestată prin existența unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile realizate, pe de o parte și averea dobândită, pe de altă parte, astfel fiind necesar de a demara procedura de control al averii și a intereselor personale, pentru a verifica disponibilitățile financiare ce au stat la baza modificărilor patrimoniale identificate la această etapă”. 

Respectiv, s-a dispus inițierea controlul averii și intereselor personale și informarea magistratului despre inițierea procesului de control. 

În cadrul audierilor publice pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din 15 ianuarie curent efectuate de Comisia Vetting, Comisia a constatat că doar la 1 noiembrie 2021, Andrian Ciobanu, timp de cinci ore, a pus în joc 24 de mii de lei. În total, în perioada 2021-2022, magistratul ar fi suportat cheltuieli pentru jocurile de noroc în sumă de 740 mii de lei, pe când salariul în acea perioadă a judecătorului a fost de 530 de mii de lei.

Judecătorul a precizat că atunci era în perioada de divorț și că nu consideră că a făcut ceva ilegal.

„Această sumă nu corespunde real cu depunerile înregistrate. Pentru mine este frustrantă această situație cu loteria, dar eram atunci în perioada de divorț, probabil de asta am și jucat. Eu puneam 2 000, câștigam 5000 și le extrăgeam. Acele 5 mii le puneam iarăși. Eu practic nu am avut niciun câștig din această loterie. Ceea ce am câștigat eu iarăși am depus în cont”, a precizat Ciobanu în fața comisiei. 

„Pe mine mă frustrează faptul că în acea perioadă eu am accesat această loterie, dar din punct de vedere legal eu nu am încălcat nicio normă. A fost o chestie privată pentru mine, eu nu am afișat-o public”, a mai spus magistratul.

Deși spunea că îl frustrează faptul că a accesat loteria, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Potrivit ultimei declarații de avere și interese persoanale, depuse pentru anul 2023, magistratul declară că pe lângă salariul de 366.562 lei primit de la Curtea de Apel Bălți, o altă sursă a mai fost și de la Loteria Națională de la care a recepționat un venit de 161 000 lei.

Printre schimbările înregistrate în noua declarație de avere se remarcă și trei împrumuturi bancare făcute în 2023 și scadente în 2028 în sumă totală de 268.742 lei, cu o rată a dobânzii de 11.20.

Andrian Ciobanu a fost numit în funcția de judecător în 2009, la Judecătoria Rîșcani. În luna octombrie a anului 2016 a fost numit în funcție de judecător la CA Bălți.

 

Anticoruptie.md
05/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii