Apărătorii drepturilor omului consideră abuzivă menţinerea în arest a şoferiţei de troleibuz, care a accidentat mortal o fetiţă de 12 ani

Mihaela Cibotaru
27/03/2023

Ma mulţi juriști și apărători ai drepturilor omului consideră că plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a șoferiței de troleibuz, care a accidentat mortal o fetiță la sfârșitul săptămânii trecute, este o măsură nejustificată, aplicată pentru a arăta că se face justiție şi ,,a astupa gura lumii".

Arestul preventiv nu e o pedeapsă pentru fapta comisă, ci o măsură care trebuie sa prevină unele riscuri ce ar putea împiedica investigarea cauzei, subliniază apărătorii drepturilor omului. „Când oare vom înceta să aplicăm arestul preventiv în cazurile în care poate fi aplicată o măsură non-privativă de libertate. Am mari dubii că această măsură preventivă pentru 30 de zile este justificată în cazul șoferiței. Este o „justiție televizată” în care procurorul și judecătorul îndeplinesc rolul de „călăi” pentru a astupa gura lumii. Dar nu așa se face justiție”, a scris avocata de la organizaţia Promo-LEX,, Nicoleta Hriplivîi-Caminschi.

Aceeași opinie a fost împărtășită de ex-ministrul Justiției, Alexandru Tănase, care consideră că „Procurorul a cerut aplicarea arestului preventiv iar judecătorul a acceptat acest demers, din frica sa nu fie executați public de presa. Este o forma a populismului judiciar, când judecătorul da soluții in funcție de doleanțele publicului”.

O fetiță de 12 ani a decedat după ce a fost lovită de un troleibuz, în sectorul Ciocana al capitalei. Minora traversa strada regulamentar.

La şedinţa de luni dimineaţă a Primăriei Chişinău, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că opt angajați ai Regiei Transport Electric Chișinău au fost suspendați din funcție pe durata anchetei de serviciu.

Mihaela Cibotaru
27/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii