AUDIO / La Ungheni, ofițerii CNA au depistat „o amplă schemă de corupție” cu implicarea unor funcționari și oameni de afaceri

Ilie Gulca
04/08/2022
Captură de ecran: CNA

„O amplă schemă de corupție” a fost depistată de procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție în cadrul Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni. Funcționari și oameni de afaceri sunt cercetați penal pentru eliberarea frauduloasă a zeci de certificate fitosanitare și sanitar-veterinare agenților economici.

Persoanele implicate în schemă sunt acuzate de corupere pasivă, corupere activă și luare de mită.

„În cadrul documentării s-a constatat că, din decembrie 2021 și până în prezent, șeful interimar al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Ungheni [Andrei Dumitraș - n.r.], în complicitate cu doi subalterni de-ai săi responsabili de domeniul sănătatea plantelor, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenți economici în schimbul certificatelor fitosanitare, ce permit exportarea produselor fără un control al mărfii”, relatează un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

Sumele de bani ce ar fi fost primite sistematic de la exportatori, precizează sursa citată, variind între 3.000 și 5.000 de lei.

„Eliberarea actelor avea loc fără efectuarea verificărilor ce atestă inspecția mărfii, inclusiv în afara orelor de muncă și în zile de odihnă, când programul informațional nu permite acest lucru”, adaugă sursa citată.

În cadrul aceleiași afaceri, se menționează în comunicat, alți doi șefi din cadrul Direcţiei, responsabili de gestionarea domeniului sănătate animală, ar fi eliberat, pentru mită, certificate sanitar-veterinare agenților economici care duceau la abator animale neînregistrate în sistemul unic de evidență.

„Pentru a le da proveniență, funcționarii ar fi utilizat datele animalelor identificate și înregistrate după alte persoane fizice, în „Sistemul de Identificare și Trasabilitate a Animalelor” la care aveau acces. Adeverințele veterinare, emise cu ilegalități, permiteau agenților economici și persoanelor fizice să vândă carnea în piețele specializate sau să o livreze în instituții publice, inclusiv grădinițe.”

Ilie Gulca
04/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii