Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți, Ghenadie Ciumaș, un inspector din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Strășeni, un angajat al Agenției de Mediu din Chișinău, dar și un fondator al unei societăți din domeniul investigațiilor ecologice sunt cercetați de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție în cadrul unei cauze penale.
„Factorii de decizie din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului au pus în aplicare o schemă infracțională de percepere sistematică a mijloacelor financiare de la diverși agenți economici cu sume cuprinse între 5.000 lei și 50.000 de lei în schimbul grăbirii eliberării actelor necesare în vederea eliberării autorizațiilor de mediu, dar și condiționarea perfectării proiectelor necesare de anumiți experți preferențiali, împărțind ulterior între ei veniturile obținute ilicit”, se menționează într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.
În cadrul acțiunilor procesuale efectuate luni dimineață au fost efectuate 13 percheziții în urma cărora au fost identificate o parte din mijloacele financiare care urmau să ajungă la funcționarii din cadrul Inspectoratelor pentru protecția Mediului, fiind astfel ridicate mijloace financiare în diferite valute în sumă cumulativă de circa 1.300.000 de lei, inclusiv ridicate dispozitive electronice și documente relevante cauzei penale.
În prezent procurorii anticorupție și ofițerii CNA finalizează perchezițiile în birourile funcționarilor publici și urmează ca persoanele să fie escortate la CNA și Procuratura Anticorupție, pentru audieri și efectuarea acțiunilor procesuale.
Ministerul Mediului și Agenția de Mediu își exprimă disponibilitatea să colaboreze cu organele de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere a celor care se fac vinovați.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii