Autorităţile de la Kiev au expediat cererea de extrădare a judecătorului care şi-ar fi ascuns mita în borcane, arestat la Chişinău. Procurorul general: „Nu avem târguri şi nici tranzacţii”

Anastasia Nani
06/03/2017
Nicolai Ceaus. Foto: Radio Europa Liberă, Ucraina

Procurorii din Ucraina au expediat în Republica Moldova cererea de extrădare a lui Nicolai Ceaus, judecătorul care ar fi fost prins cu o mită de 150.000 de dolari şi pe care ar fi ascuns-o în borcane, reţinut zilele trecute la Chişinău, în urma unui autodenunţ. Procurorul general Eduard Harunjen a declarat pentru Anticoruptie.md că subalternii săi au recepţionat documentele luni, 6 martie. Între timp, avocatul magistratului, Iulian Balan, care este şi apărătorul omului de afaceri Ilan Şor, primar la Orhei, susţine că a contestat mandatul de arestare pentru 15 zile, emis pe numele clientului său, iar demersul va fi examinat în următoarele zile la Curtea de Apel Chişinău. 

Judecătorul a fost arestat joi, 2 martie, pentru 15 zile după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Dosarul a fost preluat de Procuratura Anticorupţie.

Atât avocatul, cât şi procurorii neagă legătura dintre extrădarea businessmanului Veaceslav Platon şi reţinerea lui Nicolai Ceaus, sugerată de jurnalişti de la Kiev. „Sunt speculaţii. Eu îl reprezint doar pe cauza ce ţine de trecerea ilegală a frontierei de stat. Instanţa i-a aplicat arest pentru 15 zile, considerând că acest termen va fi suficient pentru procurori să instrumenteze cauza. Am contestat mandatul de arestare, iar demersul va fi examinat în zilele următoare”, a spus Iulian Balan, refuzând să ofere alte detalii.  

„Nu avem târguri cu nimeni şi nici tranzacţii. Procuratura i-a extrădat pe toţi cei în privinţa cărora au parvenit demersuri de extrădare”, ne-a declarat Eduard Harunjen.

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neaşteptate a anunţat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari, după care s-a întors şi a dictat sentinţa. Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reţine pentru că judecătorul avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reuşit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federaţia Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi a unor oameni de afaceri.

În ziua reţinerii la Chişinău a judecătorului, mai mulţi jurnalişti de la Kiev au sugerat că reţinerea lui Nicolai Ceaus ar fi „premiul” pe care Vlad Plahotniuc îl oferă preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenco, pentru extrădarea la Chişinău a omului de afaceri Veaceslav Platon. 

Anastasia Nani
06/03/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii