Autoritățile române solicită repetat extrădarea lui Cristian Rizea, condamnat la patru ani şi opt luni pentru acţiuni de corupţie

Ilie Gulca
30/12/2021
Cristian Rizea

Ministerul Justiției al României a comunicat miercuri că partea română și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și a transmis Ministerului Justiției din Republica Moldova cererea de extrădare a cetățeanului Cristian Rizea pe 5 noiembrie 2020. Numai că procedura și timpii de soluționare pentru cererea de extrădare sunt reglementate de legislația Republica Moldova.

„Până la această oră, Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției despre situația juridică actualizată a sus-numitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Justiției de la București.

Totodată, autoritățile române precizează că la data prezentului comunicat a fost înaintată o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova în care au solicitat informații despre stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române.

Următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022.

Fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, condamnat irevocabil în România la patru ani şi opt luni pentru acţiuni de corupţie, miercuri, a fost lipsit de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia a fost luată miercuri de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Ambele decizii sunt cu drept de atac în Curtea Supremă de Justiţie.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu puţin timp înainte de a fi condamnat în prima instanţă la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii trecute, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de sociaşizare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Invstigaţii Junalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obţinut cetăţenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

Ilie Gulca
30/12/2021Follow us on Telegram

Comentarii