Avocat, reţinut pentru corupție // Ar fi cerut o mită de 28 000 de euro de la un deţinut pentru a-l scoate din puşcărie înainte de termen

Crina Dumitriu
14/02/2019
CIJM

Un avocat din Chișinău  a fost reţinut de ofiţerii Centrului Național Anticorupție  şi procurori, fiind bănuit de trafic de influenţă. Acesta ar fi cerut 28 000 de euro de la un condamnat pentru răpire de persoane și omor pentru a-l elibera din detenţie înainte de termen. Anterior, procurorii anunțau descoperirea unei rețele infracționale care influența deciziile pentru reducerea termenelor de detenție în cazul unor persoane condamnate.

Cazul a fost denunțat de către deținutul de la care s-ar fi pretins banii, comunică CNA. Acesta spune că avocatul l-a asigurat că ar avea influenţă asupra administraţiei penitenciarelor, dar şi asupra unor magistraţi şi că-i poate influenţa să adopte o decizie favorabilă în privinţa deţinutului, pentru a-i reduce termenul de pedeapsă cu închisoarea. Denunțătorul este condamnat pentru răpire de persoane şi omor.

Potrivit materialelor cauzei, avocatul ar fi acţionat în complicitate cu tatăl său care ar fi ocupat, pe timpuri, o înaltă funcţie de conducere în cadrul Administraţiei naţionale a penitenciarelor, a fost procuror şi avocat. Aceştia ar fi pretins de la deţinut bani în cateva tranşe, în sumă de 28 000 de euro. Zilele acestea, avocatul  i-a mai cerut 1500 de euro pentru soluţionarea definitivă a problemei – sumă transmisă sub controlul ofițerilro CNA.

În urma acţiunilor de urmărire penală, avocatul a fost reţinut pentru 72 de ore în momentul în care a primit 1500 de euro de la un intermediar. În prezent, el este cercetat pentru trafic de influenţă şi dacă va fi găsit vinovat este pasibil de până la șapte ani de închisoare.

La începutul lunii februarie 2019, procurorii Anticoruptie și ofițerii CNA  anuntau că deconspirat o cripare infracțională care ar fi implicată la eliberarea înainte de termen a deținuților. Într-un comunicat d epresă a CNA se spunea că din rețeua deconsopirată făceau parte mai multe persoane, inclusiv deținuți care își ispățesc pedeapsa, dar  un sef de secție ditrun penitenciar. Comunicatul CNA nu spunea nimic despre avocați sau judecători implicați în schemă. Presa a scris de mai multe ori că mita pentru  reducere termenilor de detenție ar fi  între 2000 și 4000 mii de euro pentru un an de închisoare. 

Crina Dumitriu
14/02/2019

Comentarii