Avocatul care l-a salvat pe Gheorghe Papuc de închisoare, reținut de procurori

Anticoruptie.md
06/06/2017
Avocatul Mihai Murzac alături de Gheorghe Papuc, la un proces de judecată în dosarul „7 aprilie”. Foto: Adevărul Moldova

Avocatul Mihai Murzac, anterior ex-procurorul general interimar și fost șef al Departamentului Anchetă Penală al MAI, a fost reținut de procurori. Defensorul este acuzat că ar fi pretins și primit 40.000 de euro în schimbul promisiunii de a influența factori de decizie din cadrul Procuraturii Anticorupție pentru adoptarea unei soluții de încetare a urmăririi penale în privința unei persoane.

 Persoana în privința căreia urma să fie luată decizia de încetare a urmăririi penale este cercetată în arest în dosarul privind înstrăinarea terenurilor din com. Stăuceni.

Potrivit adjunctului procurorului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc, perchezițiile la domiciliul avocatului au început ieri, la 16.00, și au durat zece ore. Procurorii au depus eforturi pentru a găsi banii pe care una dintre rudele aproape ale avocatului a reușit să îi ascundă. De altfel, ruda avocatului urmează să fi cercetată în calitate de complice.

Procurorii au refuzat să pronunțe numele avocatului până când acesta nu va fi pus sub învinuire. De asemenea, oamenii legii  susțin că în cadrul dosarului penal este verificată și posibila implicare a unor procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, responsabili de dosarul terenurilor înstrăinate de la Stăuceni.

Surse din cadrul procuraturii au confirmat însă pentru portalul Anticoruptie.md că este vorba despre avocatul Mihai Murzac. Precizăm că acesta i-a fost apărător fostului ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, în dosarul „7 aprilie”.

Amintim că, zece foşti şi actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi au fost reţinuţi marți, 22 noiembrie 2016, de ofițerii CNA şi procurorii Anticorupţie într-un dosar în care sunt bănuiţi că ar fi înstrăinat peste 30 de hectare de teren ce aparținea Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. 

Printre persoanele reţinute este și un fost ministru al Justiţiei, Ion Morei, tot el şi fost secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, un ex-viceministru al Agriculturii, un actual şef de direcţie din cadrul Ministerului Agriculturii, un fost şef-adjunct al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, dar şi directorul Staţiei Didactice Experimentale Stăuceni. Cei zece sunt bănuiți de escrocherie, corupere pasivă, activă, trafic de influenţă, precum şi de fals în acte publice.

Potrivit procurorilor, bănuiţii ar fi pus în aplicare o schemă prin care ar fi înstrăinat peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău. Mai exact, ei ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l vândă. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani. Deşi încă nu a fost evaluat prejudiciul adus statului, procurorii presupun că ar fi vorba despre suma de 4,5 milioane de lei pe care persoanele care au intrat în posesia terenului urmau s-o primească în calitate de subvenţie de la Agenţia Intervenţii şi Plăţi în Agricultură.

Anticoruptie.md
06/06/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii