Avocatul lui Plahotniuc, despre cererea de extrădare de pe teritoriul Turciei: „Clientul meu se simte relaxat”. Precizările MAI

Julieta Savițchi
30/09/2020

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc se simte relaxat și așteaptă decizia autorităților din Turcia privind cererea de extrădare înaintată de către Procuratura Generală a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către Lucian Rogac, avocatul lui Plahotniuc, în cadrul edițieide marți seara a emisiunii Politica de la postul de televiziune TV8. De partea cealaltă, Ministerul de Interne informează într-un comunicat, că Biroul Interpol de la Chișinău a expediat o solicitare oficială instituțiilor abilitate din Turcia, prin care cere să i se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară. 

Lucian Rogac nu a confirmat dacă clientul său se află pe teritoriul Turciei, însă a precizat că el este cel care l-a anunțat pe clientul său despre decizia Procuraturii Generale de a cere extrădarea. „Am avut o discuție, i-am comunicat informația apărută în presă, el a aflat de la mine și urmează să așteptăm reacția sau rezultatul solicitării date de la autoritățile competente din Turcia, să vedem dacă este legitimă, dacă este oportună executarea acestei solicitări. În cazul în care va fi solicitată poziția unui apărător, vor fi angajați apărători în Turcia. Clientul meu este relaxat, în afara Republicii Moldova justiția este corectă”, a declarat apărătorul.

Avocatul Rogac a mai declarat în cadrul emisiunii că Vladimir Plahotniuc nu este om politic, nu mai are nimic cu politica, doar atât că dosarele penale au fost intentate pe numele său din considerente politice. Apărătorul a mai spus că, clientul său este preocupat doar de gestionarea afacerilor sale și nu are interdicție de a se deplasa pe teritoriile altor state.

Ministerul de Interne a emis miercuri un comunicat de presă în care informează despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc. „MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România. Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. Astfel, am fost informați de autoritățile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020. Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială iar la moment așteptăm un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care să ni se comunice dacă Vlad Plahotniuc nu a părăsit această țară. Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare”, se arată în comunicatul MAI.

Procuratura Generală a anunțat marți că a primit o notificare oficială din Turcia că Vladimir Plahotniuc a intrat pe teritoriul țării la data de 10 septembrie 2020 și că nu a părăsit teritoriul acestei țări. PG a solicitat extrădarea fostului lider al PDM. „Întreg setul de acte și materiale inerente acestei proceduri au fost deja expediate colegilor turci, cererea de extrădare având la bază Convenția europeană cu privire la extrădare, semnată la 13 decembrie 1957 la Paris”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

În ianuarie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ca fiind implicat în „semnificative acte de corupție” în Republica Moldova și a declarat întreaga sa familie drept neeligibilă pentru a primi vize pe teritoriul SUA.

Deși Vladimir Plahotniuc este cercetat de către procurorii din Chișinău în câteva dosare pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită, acesta nu poate să fie extrădat de autoritățile americane. Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Plahotniuc nu poate fi extrădat pe motiv că nu există un acord de asistență juridică între Republica Moldova și SUA.

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a anunțat în martie 2020 că autoritățile americane au inițiat procedura de deportare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, însă procedura este una de durată.

Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, la data de 14 iunie 2019, după ce formațiunea sa a anunțat că se retrage de la guvernare. Fostul lider al PDM este dat în urmărire generală.

Julieta Savițchi
30/09/2020

Comentarii