Bașcanul în exercițiu, Irina Vlah, invitată la ANI pentru explicații

Tatiana Gherța
06/06/2023
colaj CIJM

„Garderoba de elită” pe care o are în posesie guvernatoarea în exercițiu a UTA Găgăuz-Yeri, Irina Vlah, a stârnit interesul inspectorilor de integritate. Irina Vlah a anunțat pe o rețea de socializare că a primit o invitație de la Autoritatea Națională de Integritate prin care este silită să vină cu explicații în legătură cu bunurile de lux pe care le deține. 

Primii care au analizat ținutele exclusive și costisitoare pe care le deține bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au fost jurnaliștii din Comrat de la portalul nokta.md. Potrivit acestora, pe parcursul anului trecut s-a afișat în public purtând cel puțin 14 bijuterii, unele dintre acestea, spun jurnaliștii se aseamănă izbitor cu cele produse de casele mari de modă, de exemplu Versace. Costul unei bărățări Versase începe de la 400 până la 1.800 de dolari. Prețul unor perechi de ochelari pe care le are Vlah la fel pornește de la 400 de euro. Și ceasurile elvețiene, dar și hainele de marcă se numără printre atributele complementare ale ținutelor purtate de Irina Vlah. Jurnaliștii mai menționează că toate aceste bunuri nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese personale publicat de Vlah de la începutul mandatului. 

Odată cu publicarea acestui material, informația a fost distribuită de mai multe surse de informare. La una dintre acestea face referire și inspectorul de integritate al ANI care îi solicită Irinei Vlah să „confirme/infirme în termeni restrânși dacă pe parcursul anului 2022 valoarea cumulativă a bunurilor mobile, specificate în investigația jurnalistică: haine, bijuterii și accesorii procurate în perioada declarării, depășește 10 salarii medii lunare pe economie”.

Reacția Irinei Vlah a venit la o zi distanță de la recepționarea solicitării, doar că nu a fost făcută în adresa inspectorului de integritate, dar șefei statului, Maia Sandu. Vlah a dat de înțeles că aceste controale ale ANI sunt de fapt făcute la comanda Maiei Sandu, pe care a îndemnat-o să identifice schemele oamenilor din anturajul propriu. 


„Schema Maiei Grigorievna (n.r. Maia Sandu) de denigrare a oponenților politici funcționează ireproșabil: mai întâi presa afiliată cu așa – zise „investigații” făcute la comanda președintelui- dictator, ferma de troli, instituțiile de profil controlate, presa! Dragă Maia Grigorievna, ai confundat metodele de luptă politică specifice regimului democratic cu cele caracteristice regimul autoritar! MASURA, doamna președintă! Mai întâi, vezi „schemele” oamenilor din anturajul propriu. Acolo se ascund marii corupți, nu în „garderoba” Irinei Vlah!”, a punctact Irina Vlah pe pagina ei de facebook. 

Am solicitat o opinie de la Președinția Republicii Moldova privind declarațiile Irinei Vlah. Responsabilii de comunicare au menționat că instituția prezidențială nu va comenta și nu va da note acestor învinuiri. 

 

Tatiana Gherța
06/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii