Camere video, ascunse în celula lui Veaceslav Platon. Omul de afaceri ar fi fost bătut în închisoare

Anticoruptie.md
16/02/2017
captură privesc.eu

Avocații lui Veaceslav Platon semnalează încălcări grave ale drepturilor omului în dosarul businessmanului cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani. Apărătorii au prezentat joi, 16 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe exemple care demonstrează grave abuzuri din partea administrației Penitenciarului nr. 13, dar și a reprezentanților instituțiilor de drept. Ei susţin că omul de afaceri a descoperit că în celula sa au fost ascunse mai multe camere video şi că a fost bătut de către angajaţii închisorii.

Avocatul Ion Crețu susţine că, pe 13 februarie, în timp ce se afla la o întrevedere cu Veaceslav Platon, a depistat o camera video și un microfon în sala în care aveau loc convorbirile. „Camera era incorporată într-un monitor de pe un dulap din încăpere. Aceasta era conectată la un fir care ducea, prin perete, în biroul vecin. Am chemat îndată administrația penitenciarului și am solicitat intervenția Serviciului de securitate internă a Departamentului Instituții Penitenciare. Șeful penitenciarului insista să părăsesc încăperea. Eu am rămas până când au venit doi reprezentanți ai securității interne. În loc să cerceteze cazul, ei au smuls firul, au luat monitorul într-o pungă și au plecat. Mi-au smuls și procesul-verbal de constatare a încălcărilor și mi-au refuzat solicitarea de a primi o copie. Acum ne aflăm în imposibilitatea de a putea demonstra că în acea încăpere se aflau camere video”, a explicat Ion Crețu.

Eduard Rudenco, şi el avocat al controversatului businessman, a precizat că Veaceslav Platon a descoperit recent și în celula sa camere video. Potrivit unui comunicat de presă al apărătorilor, una era instalată deasupra veceului, iar alta deasupra patului. După ce a semnalat că în celula sa erau ascunse două camere, vinerea trecută, mai mulți angajați ai penitenciarului l-ar fi bătut. De asemenea, Platon a fost anunțat că nu mai are dreptul să primească colete pe parcursul a două luni.

Un alt apărător al inculpatului, Valeriu Pleșca, a precizat în cadrul conferinței de presă că toate aceste cazuri reprezintă încălcări grave ale drepturilor omului în raport cu Veaceslav Platon. „Prin instalarea unor camere video în sala de convorbiri este încălcat dreptul la confidențialitatea discuțiilor dintre apărător și client. La ședința de judecată de ieri nu a participat niciunul dintre avocații lui Veaceslav Platon. Noi nu am fost informați legal despre această ședință. Nu știm în ce condiții a avut loc ședința, dacă Platon a avut un avocat din oficiu. Știm doar că în cadrul ședinței s-a decis înlăturarea lui Veaceslav Platon de la ședințe pe motiv că depune prea multe demersuri. Tot pentru același motiv avocații lui sunt amendați. Acestea sunt încălcări grave. În acest proces de judecată, încălcările drepturilor omului sunt sistemice și se comit de la primul nivel și până la nivelul instanțelor de judecată”, a concluzionat avocatul Valeriu Pleșca.

Apărătorii controversatului businessman afirmă că toate aceste acțiuni au drept scop reducerea la tăcere a clientului lor, iar în contextul ultimelor evenimente, ei consideră că viața lui Veaceslav Platon ar putea fi în pericol.

În replică, Departamentul Instituțiilor Penitenciare infirmă atât acuzațiile avocaților deținutului Veaceslav Platon privind presupusele violențe, cât și amenințările în privința avocaților acestuia din partea administrației Penitenciarului nr. 13. Potrivit unui răspuns oferit de DIP, Veaceslav Platon refuză desfășurarea controlului medical complet, care ar elucida starea de sănătate a acestuia. „În ceea ce privește depistarea a unei presupuse camere de supraveghere în spațiul destinat întrevederilor cu avocații, vă informăm că acest caz a fost documentat, iar obiectul (în care aceasta s-ar fi aflat) a fost sigilat și transmis organelor abilitate, care urmează să se expună asupra lipsei sau prezenței obiectelor menționate”, se precizează în răspunsul oferit de serviciul de presă al DIP portalului Anticoruptie.md.

Anticoruptie.md
16/02/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii